2024.03.19, Kedd
Aki jól teljesít, nem kell visszafizetnie ezt a támogatást
Akár a géppark is bővíthető a forrásból - illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Aki jól teljesít, nem kell visszafizetnie ezt a támogatást

mti, pestpilis.hu

2019.08.23. 12:15

Európai szinten is ritkaságnak számító pályázati lehetőséget kapnak a kisebb magyar vállalatok.

Hirdetés

Elindult a "Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása" című új pályázati felhívás társadalmi egyeztetése. A programról a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára számolt be az MTI-nek.   


Erre lehet igényelni

Rákossy Balázs elmondta, egy újszerű, feltételesen visszatérítendő támogatást kapnak majd a vállalkozások a versenyképességük javításához a GINOP keretében. Hasonló elven működő pályázat az Európai Unióban egyedül Portugáliában érhető el.   

A 2 milliárd forint keretösszegű kiírás keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások várhatóan 5 és 40 millió forint között igényelhetnek támogatást.

A forrást

  • új eszközök, gépek beszerzéséhez,
  • új technológiai rendszerek kialakításához,
  • valamint ezekhez kapcsolódó információs technológia-fejlesztéshez lehet felhasználni.


Fontos, hogy mérhető legyen a fejlődés

A feltételesen visszatérítendő támogatási forma alkalmazásával olyan fejlesztések támogathatóak, amelyek eredményeképpen a kedvezményezettek a saját múltbeli pozíciójukhoz képest mérhető fejlődést érnek el.

A konstrukció keretében előre meghatározzák az eredményességi célokat, majd a pályázó teljesítményét összevetik ezekkel. Ez alapján születik döntés a visszatérítési arány mértékéről, azaz a pályázó részleges vagy teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt visszatérítendő támogatás visszafizetése alól.


Szeptember elejéig lehet tenni javaslatokat​

Rákossy Balázs hozzátette, a konstrukció jellege miatt a kedvezményezettek kiemelt figyelmet fordítanak majd a projektek hatékony végrehajtására. Hangsúlyozta: amennyiben a pályázat tapasztalatai visszaigazolják a várakozásokat, és sikereket ér el ez az új támogatási forma, akkor a jövőben várhatóak hasonló pályázati kiírások magasabb keretösszeggel is.   

A társadalmi egyeztetés keretében beérkező javaslatokat 2019. szeptember 2-ig várják a pályázati oldal fórumának felületén.

Országos hírekpályázattámogatáskkvvállalatok