2024.06.15, Szombat

Óriásbábok és a Stabat Mater az idei Székesfehérvári Királyi Napokon

2016.06.21. 10:08

Óriásbábos koronázási szertartásjáték, zenei programok és középkori vásári hangulat várja augusztus 12. és 21. között a Székesfehérvári Királyi Napok közönségét, amely a Musica Sacra ünnepi koncerten Rossini Stabat Mater című művét is meghallgathatja.

A középkori vásári hangulatú, korhű játékokat felvonultató, a belváros épületeinek falait fényfestéssel átalakító kulturális sorozat egyik legfontosabb eseménye augusztus 13-án és 14-én a Nagyboldogasszony-bazilika romjai felett álló szabadtéri színpadra szervezett koronázási játék lesz, amely idén II. (Vak) Béla király történetét mutatja be Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója rendezésében - fejtette ki Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a sorozatról tartott hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten.       

  

Szikora János elmondta, hogy minden évben egy-egy Fehérváron megkoronázott magyar király élettörténetét mutatják be, Vak Béla koronázásának felidézésével pedig az egyik legkülönösebb sorsú magyar király élete elevenedik meg a közönség előtt. 

A király szerepét Száraz Dénes játssza, aki tavaly Vak Béla édesapját, Álmos herceget alakította. A koronázó érsek és egyben Vak Béla gyóntatója Blaskó Péter lesz, a további szerepekben Mihályi Győzőt, Závodszky Noémit, Kerkay Ritát, Egyed Attilát és Sághy Tamást láthatja a közönség. 


A 2015. évi szertartásjátékhoz hasonlóan a színpadi játékba a négy és fél méter magas óriásbábokat is bevonják. A 2013-as Szent István emlékévben elkezdett és a tervek szerint 2022-ig tartó koronázási szertartásjáték-sorozat célja, hogy bemutassa és közelebb vigye a nézőkhöz a nagy magyar királyok korát, személyét és örökségét.
    

Cser-Palkovics András felhívta a figyelmet továbbá az augusztus 16-i Musica Sacra című koncertre is, amelyen Gioachino Rossini Stabat Matert című művét az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a régió énekkaraiból álló, mintegy kétszáz fős Egyesített kórus tolmácsolásában, Rost Andrea és a moszkvai Bolsoj színház vezető művészeinek, Szvetlana Silova, Maxim Paster és Petr Migunov szólóival hallhatja a közönség. Az est karmestere Drahos Béla, Liszt Ferenc-díjas magyar fuvolaművész, karmester lesz.


Az augusztus 20-i Fehérvári királyok menetében részt vesz az immár tizenöt darabból álló Árpád-házi óriásbáb-gyűjtemény, amelyet az Alba Regia Táncegyüttes kétszáz fiatal néptáncosa és a Kárpát-medence legjelentősebb néptáncegyüttesei kísérnek. 

A sorozathoz kapcsolódik továbbá augusztus 17. és 21. között a XXI. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál is, amely belvárosi táncszigetekkel, folkestekkel, gasztronómiai programokkal, gyermekfoglalkozásokkal és ünnepi tűzijátékkal várja a közönséget.

KultúraSzékesfehérvár