2024.02.23, Péntek

Orbán: "becsületbeli ügy" Dunaújváros kérdése

2016.05.31. 13:56

A Modern Városok Program keretében Dunaújárosba érkezett Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, akit Cserna Gábor polgármester fogadott a Városházán.

Hirdetés

A Modern Városok Program keretében Dunaújárosba érkezett Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, akit Cserna Gábor polgármester fogadott a Városházán. A miniszterelnök ismertette a megállapodás részleteit, amely több mint húszmilliárdos fejlesztést jelent a városnak.

A kormány 2015 tavaszán hirdette meg a Modern Városok Programot. Ennek keretében a kormányfő az ország mind a huszonhárom megyei jogú városba ellátogat, ahol a városvezetőkkel a fejlesztési elképzelésekről, a támogatási lehetőségekről tárgyal.

A program részeként érkezett Dunaújvárosba is a miniszterelnök Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt, akik a polgármester mellett dr. Dorkota Lajossal, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárával, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselővel és Szepesi Attila gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterrel ültek a tárgyalóasztalhoz.

Meg kell mutatni, hogy a hagyományos iparvárosok nem a múlthoz tartoznak, hanem van jövőjük, ezért "becsületbeli ügy"Dunaújváros kérdése is - mondta Orbán Viktor a megállapodás aláírása előtt.

Orbán Viktor és Cserna Gábor

A miniszterelnök kiemelte: Magyarországon a kormány nélkül nem lehet várost fejleszteni, bizonyos nagyságrendű fejlesztéseket nem lehet a kormány nélkül megvalósítani, és ez nem pártkérdés. A cél, Dunaújvárost modern ipari várossá tenni - fűzte hozzá.
Cserna Gábor hangsúlyozta: az elmúlt évek megmutatták, hogy az együttműködés a város lakosaival sikeres pályára állíthatja Dunaújvárost, a településért dolgozók mottója ma is az, hogy "előttünk a város, mögöttünk a kormány", és ez a garanciája a város fejlődésének. A polgármester értékelése szerint a megállapodás aláírásával komoly esélyt kaptak arra, hogy előrelépjen a város.

A polgármester már korábban elmondta, több hónapos egyeztető munka után öt témakörbe csoportosították a fejlesztési elképzeléseket, terveket.

Az elsőbe tartozik a sport, a kultúra és a rekreációs fejlesztések, a tömegsport támogatása, az uszoda korszerűsítése, a Szalki-sziget további fejlesztése, a horgászati és vízi turizmus fejlesztése. A másodikba az intézmények energetikai korszerűsítése tartozik. A harmadik témakör a közlekedésfejlesztés, az úthálózat, a tömegközlekedés infrastruktúrájának korszerűsítése. A negyedik csomag a gazdaságfejlesztés, a déli iparterület átalakítása logisztikai központtá. Az ötödik terület a környezetfejlesztés, a löszös partfal rekonstrukciója, a hulladékgazdálkodás korszerűsítése, a közműhálózat fejlesztése.

Pontokba szedtük a konkrét ígéreteket:

 • Létrehoznak egy áruforgalmi csomópontot, amihez 500 hektárt biztosít a kormány. Hogy vagyonkezelésbe adja, vagy tulajdonba a városnak, nem dőlt még el.
 • Az elektormobilitás kutatási és képzési irányát fel kell építeni, mondta Orbán, így a "ma még főiskolát, holnap egyetemet" ehhez fejlesztik.
 • Lecserélik a buszokat a városban. Ha minden jól megy, elektromos buszok lesznek.
 • A térséget összekötni a várossal: 4 milliárdért útleújítások lesznek.
 • "Van egy seb a város testén, egy egykori orvosi rendelő, ami most egy torzó":  1 milliárdból vagy átalakítják, vagy elbontják és újat építenek.
 • Városi élményfürdő: ez most banki tulajdonban van, és rossz állapotban. "Megállapodtunk, hogy meg kell szerezni, összekötni az uszodával, és működtetni kell" - mondta Orbán 3 milliárdot kap a város erre.
 • 900 millió forint víztisztításra.
 • Vízközmű hálózat felújítási programjára 1,2 milliárdot ad a kormány
 • A buszpályaudvart kiköltöztetik a vasútállomásra. 3 milliárd
 • A városi arborétum felújításához 100 millió forint
 • Kézilabda akadémiájának csarnoka 2 milliárdból épül meg
 • Volt lepukkant vidámpark felújítása 380 millió forint
 • Radai sporttelep felújítása 700 millióból
 • Városi szálloda nincs, a terv szerint a Mondbach-kúriába költözik a múzeum, annak helyén pedig 2,9 milliárdból szálloda épül

forrás: mti, index.hu, dunaujvaros.com

Fotók: mti/Koszticsák Szilárd

Galéria

GazdaságDunaújvárosmodern városokorbánCserna