2024.07.16, Kedd

Nem falrahányt borsó lesz

2016.06.16. 14:36

Ha azt gondolja, borsóból csak főzeléket és levest lehet készíteni, látogasson el a borsófesztiválra, ahol amatőr szakácsok sütnek-főznek ebből a finom zöldségből. A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és A Szabadművelődés Háza szombaton délelőtt 10.00 órától második alkalommal rendezi meg a Borsófesztivált a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Parkban. 

Ha azt gondolja, borsóból csak főzeléket és levest lehet készíteni, látogasson el a székesfehérvári borsófesztiválra, ahol amatőr szakácsok sütnek-főznek ebből a finom zöldségből. A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és A Szabadművelődés Háza június 18-án szombaton 10.00 órától második alkalommal rendezi meg a Borsófesztivált a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Parkban. 

Hagyományteremtő szándékkal egy olyan gasztronómiai fesztivált akartunk elindítani tavaly, amely hosszútávon kinőheti magát, hasonlóan a Lecsófesztiválhoz - tudtuk meg Szigli Istvántól, a 9. számú választókörzet önkormányzati képviselőjétől.

- A fesztivál alapgondolata onnan eredt, hogy a zöldborsót nagyon sokan szeretik, mégis a levesen és a főzeléken kívül nem igazán készítenek mást belőle az emberek. Ezen felbuzdulva utánanéztem annak, hogy az országban egy helyütt sem található a borsóval kapcsolatos gasztronómiai fesztivál. Ahogy a nevünkben is szerepel, „Kertbarátok” vagyunk, így mindenképpen kerti növényhez kötődő programot kívántunk létrehozni. A gondolatot tett követte, melynek keretében tavaly tizenöt csapat mérte össze tudását. A résztvevők igazán változatás menüsort készítettek el, így nagy népszerűségnek örvendtek a ragus étkek, de természetesen a hagyományos, pörkölt-alappal készült finomságok sem maradhattak ki. – közölte Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvár Kertbarát Egyesület alelnöke, aki azt is elmondta, hogy a szombati programon nagy szerepet kap a jó hangulat is, így a gyerekeket például borsófejtő versennyel is várják.

A gasztronómiai program szombaton délelőtt 10.00 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitóval, majd ezt követően a bográcsozó helyeket sorsolják ki, ahol a csapatok kedvük szerint készíthetik el a sok finomságot. A szervezők két kilogramm fejtett zöldborsót, főzőhelyet, tűzifát, valamint sörpadot asztallal is biztosítanak a versenyzőknek. A főznivaló egyéb kellékeit, így a fűszereket, a bográcsot, valamint a bográcsállványt a csapatoknak kell magukkal hozniuk. A programon résztvevők bármit főzhetnek a borsóból, így a főzésnek a csak a képzelet és a kreativitás szabhat határt. A szervezők a vendégeknek műsorral is kedveskednek, emellett a gyerekeknek a játszótér is a rendelkezésükre áll majd.

Az érdeklődők díjmentesen adhatják le nevezésüket az eseményre. Jelentkezni a 06-20/32-18-998-as telefonon Szöllősiné Istvánnénál, valamint a [email protected] e-mail címen lehet 2016. június 15-ig. A zsűri által legjobbnak ítélt első három helyezettet serleggel díjazzák, emellett egy fő, a közönség által legfinomabbnak tartott étel főzőjét is különdíjban részesítik. Az elkészült étkeket ötfős zsűri: Szigli István, Kocsis Noémi, Szöllősi Hajni, Boda János, valamint a Fevita Hungary Zrt. képviselője pontozza.

forrás: szekesfehervar.hu

Helyi hírekSzékesfehérvár