2024.03.02, Szombat

Minden eddiginél több forrás az ifjúság támogatására

2016.02.27. 11:54

Székesfehérvár Önkormányzata minden eddiginél nagyobb összeget, több mint 200 millió forintot fordít 2016-ban az ifjúsággal kapcsolatos feladatok és a felsőoktatási célok támogatására. A különféle tevékenységek és rendezvények szervezése, lebonyolítása, valamint infrastrukturális beruházások finanszírozása mellett a város pályázik az Európa Ifjúsági Fővárosa cím elnyerésére.

Hirdetés

„Az ifjúsági célú feladatok finanszírozása terén nagy előrelépést tett Székesfehérvár vezetése. Komoly célokra tudunk fordítani komoly összegeket, az erre vonatkozó javaslatot a Közgyűlés el is fogadta. Idén minden eddiginél nagyobb összeget, több mint 200 millió forintot fordít a város az ifjúsággal kapcsolatos feladatok és a felsőoktatási célok támogatására.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester, majd ismertette az egyes tételeket és az azokhoz rendelt forrásokat.

Elhangzott: a Székesfehérvári Diáktanács működésére, programjainak szervezésére a korábbinál több, ötmillió forint áll rendelkezésre. Ugyancsak ötmillió forintos jut egy kutatás elkészítésére a város új ifjúsági stratégiájának összeállításához. Az új felsőoktatási koncepció minden feladatát rögzíti a költségvetés, ezen belül is 150 millió forintot költ a város a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári campusának elindítására és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar megerősítésére. A döntéshozók igyekeznek minden infrastrukturális beruházást végrehajtani ahhoz, hogy minél több fiatal tanulhasson jó körülmények között Székesfehérváron. Ehhez járul hozzá az Alba Regia Középiskolai és Felsőoktatási Ösztöndíjprogram, ami jelentős segítséget nyújt a szakképzésben és a felsőoktatásban résztvevőknek. Idén is kiemelten figyel az önkormányzat a tehetséges fiatalok támogatására.

A Fehérvár Médiacentrummal közösen ismét megrendezik a fiatalok körében rendkívül népszerű Fehérvári Versünnepet és a székelyföldi verstábort. Jelentős összeget fordítanak idén is a Fejér Megyei Diáknapok megrendezésére, a programsorozat áprilisban, ezúttal Dunaújvárosban lesz. Januárban, közel 300 részvevővel, másodszor rendezték meg a Városi Diákbált, amelyet szintén komoly összeggel, egymillió forinttal segített az önkormányzat. A támogatott célok közül természetesen nem maradhat ki a Bolondballagás és a sulizenekarok versengése az Arany Dobverő-díjért. Szintén jelentős költségvetési tétel a Petőfi mozi épületének egyetemi klubbá történő alakítása. A beruházás engedélyezése már folyamatban van, a kivitelezés pedig tavasszal elkezdődik annak érdekében, hogy az új tanévet megkezdő fiatalok birtokba vehessék a klubbot. Mészáros Attila köszönetét fejezte ki dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, a Közgyűlésnek, valamint a Polgármesteri Hivatal munkatársainak, hogy a költségvetés összeállításával és elfogadásával biztosították a forrásokat az ifjúsági célokra. Szavai szerint fontos, hogy a fiatalok, és a jövőben érkező felsőoktatási hallgatók is úgy gondolják, jó Székesfehérváron diáknak lenni.

Az alpolgármester arról is beszámolt a sajtótájékoztatón, hogy Székesfehérvár pályázatot nyújt be a „Európa Ifjúsági Fővárosa 2019” cím elnyerésére. A város ezen szándékáról még decemberben, a pályázatról mai ülésén döntött a Közgyűlés. A széleskörű szakmai összefogással előkészített, első körös, 15 oldalas anyagot vasárnapig kell eljuttatni az Európai Ifjúsági Fórumhoz. Áprilisban születik döntés arról az öt városról, melyek közül kiválasztják a nyertest. 2019-ben éppen 70 éves lesz az Európa Tanács. Éppen ezért a fehérvári pályázat fő célkitűzése, hogy összehozzák a kontinens ifjúságát akár virtuálisan, akár személyes találkozókon és folytassanak közös eszmecseréket Európa jövőjéről, a következő 70 esztendejéről. A pályázat szlogenje „ConnAction”, ami jelenti a kapcsolatok erősítésének szándékát, Székesfehérvári nyitottságát és tenni akarását.

„Valóban soha nem látott mértékű forrást fordítanak idén a fiatalok programjaira és közösségépítésére Székesfehérváron. Amennyiben levonjuk az oktatással kapcsolatos költségeket, a megyei jogú városok közül Fehérváron jut az egyik legmagasabb összeg az ifjúság támogatására.” - emelte ki a sajtótájékoztatón Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok. Egy újfajta szolgáltatásfejlesztésről is beszélt a fiatalokkal való kapcsolattartás terén annak érdekében, hogy eljussanak hozzájuk az őket érintő információk, pályázati lehetőségek. Tavasszal egy új honlapot indítanak a Székesfehérváron élő és tanuló diákok számára. A webfelületre olyan diákprogramokat, eseményeket, információkat töltenek fel, melyek kizárólag a fiataloknak szólnak. Az oldal fő profilja lesz az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos tájékoztatás, megtalálhatóak lesznek azon civil szervezetek és egyesületek elérhetőségei, amelyeknél a diákok a szolgálat 50 óráját tölthetik. Az ifjúsági portál országos szinten is unikális lesz, hiszen Fehérvárhoz hasonló mértékben egyetlen önkormányzat sem vállalta fel ezt a feladatot. Molnár Tamás hozzátette: a weboldal egy olyan csatornaként is szolgál majd, ahol a fiatalok megoszthatják különböző ötleteiket a város vezetőivel.

forrás: szekesfehervar.hu

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárifjúságmészáros attilaeurópa ifjúsági fővárosa