2024.07.18, Csütörtök

A megyébe még nem, de Nógrádba már megérkezett az első gólya

2016.03.01. 13:21

Végre elérkezett a naptári tavasz, igaz, az időjárás még nem kényeztet el minket. Költöző madaraink, köztük a fehér gólyák viszont már úton vannak hazafelé, az első hírnökök pedig már meg is érkeztek. Fejér és Tolna megyében egyelőre még nincs hír hazatért gólyáról, de figyelhetünk egy Bácsalmáson bekamerázott gólyafészket, lakói vajon mikor várhatók vissza?

A Nógrád megyei Őrhalomban fészkelő fehér gólya minden évben az elsők között érkezik haza Afrikából. Az öreg hím, akinek idei érkezése valószínűleg a legkorábbi dátum az eddigiek közül, feltehetően február 26-án, délután landolt fészkében.

Egyelőre nincs információ arról, hogy Fejér vagy Tolna megyébe már érkezett volna idén gólya. Bács-Kiskun megyében, Bácsalmáson viszont van egy bekamerázott gólyafészek, ahol élőben lehet követni az ott élő gólyapár életét, a nászidőszakot, tojásrakást és a fiókák felnevelését.

A bácsalmási gólyák egyelőre még nem érkeztek meg, de bármelyik nap várhatóak, mivel ez a pár is a korán érkezők közé szokott számítani. Egyelőre csak a tatarozásra szoruló, gyomoktól felvert üres fészket látni a kamera képén, de érdemes ezt a linket elmenteni, és rendszeresen visszakukkantani az oldalra, mi újság gólyáék háza táján.

Akit érdekel, hol vannak gólyafészkek a megyében, sőt, az egész országban, az kikeresheti a gólyafészek adatbázisból.

Hazánkban költ Európa egyik legjelentősebb fehér gólya állománya, kb 5000 pár, annak ellenére is, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a számuk. Elsősorban a fészkelési lehetőségeik megszűnése, táplálkozó területeik csökkenése veszélyezteti őket, de vonulás közben vagy villanyoszlopokon történő áramütés következtében is sokan elpusztulnak. Az MME évek óta folytat sikeres gólyavédelmi programot hazánkban, szoros együttműködésben a helyi lakossággal és az illetékes hatóságokkal.

forrás: Északi gólyahír, MME

 

Galéria

AktuáliswebkameraŐrhalomfehér gólyabácsalmáselső gólya