2024.05.25, Szombat

Megnyitották a Hankook Ház új szárnyát Dunaújvárosban

2016.06.22. 11:38

A jövő évtől jelentősen bővül a munkaadók számára a távolról bejáró dolgozók foglalkoztatásának támogatása - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden Dunaújvárosban, a Hankook Ház új szárnyának ünnepélyes megnyitóján. 

Cseresnyés Péter elmondta, hogy a kormány igyekszik jogszabályokkal segíteni a távolról bejáró dolgozók munkához jutását. A cégek a munkásszállások után több költséget számolhatnak el, ilyen szállók építésekor pedig az adóalapjukat csökkenthetik. A munkába járásnál az eddigi 100 kilométeres távolságot lecsökkentik hatvanra, tehát közelebbről bejáró dolgozó után is igénybe vehetők a kedvezmények.
A munkába járásra használt saját gépkocsi után a 9 forintos kilométerdíj 15-re emelkedik. A munkásszálló fogalmát is átalakították, a jövőben már az egyfős lakrész is munkásszállásnak minősül.

Cseresnyés Péter rámutatott, hogy Dunaújváros és a térség foglalkoztatási helyzetét a teljes foglalkoztatás jellemzi, amihez a Hankook is jelentősen hozzájárul.

- Öt éve, 2011-ben nyitotta meg kapuit a Hankook Ház első szárnya, ezúttal a rekreációs központot és a második ütemet is birtokba veszik a dolgozók- ismertette Lee Sang Il, a Hankook Tire Magyarország ügyvezetője. Hozzátette: azóta a gyár építésének második és harmadik  üteme is befejeződött, így már több mint 50 ezer gumiabroncsot gyártanak naponta.
Mint mondta, a növekvő kapacitással együtt a munkaerő létszáma is folyamatosan nő, jelenleg 3200 dolgozójuk van.


A Hankook Ház második üteme 144 darab kétszemélyes lakóegységet tartalmaz, építésére a cég 1,8 milliárd forintot fordított.
Fridrich Tamás projektvezető elmondta, hogy az első ütemben elkészült épületek 254 db, egyenként 24 négyzetméteres kétszemélyes apartmannal, és 506 fős befogadóképességgel rendelkeznek. Az új lakóépületek 144 lakóegységükkel, 288 fő befogadására alkalmasak. Mindkét épületrészben többféle megújuló energiaforrást használnak az épületek fűtésére, hűtésére.

A projekt keretében a már meglévő sportpályákat (műfüves futballpálya és multifunkciós pálya) áthelyezték és öltözővel, lelátóval bővítették, valamint grillterasz is létesült.

A Hankook Ház 800 méterre helyezkedik el a gyártól és olyan dolgozók vehetik igénybe térítésmentesen, akik lakhelye 50 kilométernél messzebb van és amerre nem közlekedik a cég ingyenes buszjárata.

A dél-koreai székhelyű Hankook egyike a világ öt legtöbb gumiabroncsot gyártó vállalatának, világszerte több mint 22 ezer alkalmazottat foglalkoztat.
A dunaújvárosi üzemet 885 millió eurós befektetésből hozták létre és 2007 júniusában kezdte meg működését. A harmadik ütem építése tavaly tavasszal fejeződött be, ezzel a gyár éves gyártókapacitása 19 millió abroncsra nőtt.

mti

Galéria

GazdaságDunaújváros