2024.07.19, Péntek

Megnyílt az agrárkamara első mezőgazdasági gépbemutatója

2016.06.18. 11:01

Első alkalommal rendezett mezőgazdasági gépbemutatót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az eseménynek Mezőfalva ad otthon, június 17-18-án itt sorakoznak fel a a precíziós növénytermesztéshez nélkülözhetetlen modern gépek és kommunikációs eszközök.

- A világ gyorsan változik, komoly verseny résztvevői lettek a gazdálkodók, akik csak akkor lehetnek sikeresek, ha jól fejlesztenek, ismerik és használják a legújabb technológiákat, de ha rossz döntéseket hoznak, hátrányba kerülnek - mondta Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke.

A kétnapos MezőGépShow-n a precíziós növénytermesztéshez nélkülözhetetlen modern gépek és kommunikációs eszközök mindegyike megismerhető lesz - tette hozzá.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke azt hangsúlyozta, hogy a gép "a modern mezőgazdaság kulcsa". Rámutatott, egy gépberuházás felelős döntést igényel, hiszen tíz vagy akár százmillió forintos befektetésekről van szó, amihez elengedhetetlenek a jó és pontos információk.
- Nincs versenyképes magyar mezőgazdaság modern gépek nélkül. Csak az elmúlt évben 100 milliárd forint értékben vásárolt a magyar mezőgazdaság gépeket, ez is jelzi, hogy a gazdák tisztában vannak a gépesítés fontosságával, a versenyképességre gyakorolt hatásukkal - tette hozzá.

Győrffy Balázs arra is felhívta a figyelmet, még nem lehet tudni, hogy 2020 után milyen támogatási környezet lesz az unióban, ezért a versenyképességet minél jobban meg kell alapozni - ezt segíti a mezőgazdasági gépbemutató is. Elmondta, egy legalább ekkora, még szélesebb szakmai tartalmat felvonultató szántóföldi bemutatóra készülnek, ahol a gépek mellett növényi kultúrákat is megtekinthetnek majd az érdeklődők.

- Nem igaz, hogy a nagygazdaságoknak lehet csak precíziós gazdálkodást folytatni, hiszen már 50-100 hektáron is erre kell törekedni a versenyképesség érdekében. Úgy vélte, csak ilyen módon lehet volument és minőséget növelni, továbbá élen maradni a világ agrártermelésében - mondta Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója, a NAK országos alelnöke.
A fenntartható mezőgazdaság híveként évek óta kísérleteket folytatnak a Mezőfalvai Zrt.-nél, GMO-mentes tejet állítanak elő, ízmegőrzéses technológiát, baktériumtrágyázást alkalmaznak.

Mátrai Zoltán, az Agrárrendezvények Kft. ügyvezető igazgatója, főszervező hangsúlyozta, hogy soha ilyen nagyszabású szántóföldi gépbemutató nem volt még az országban, amelyre 2-3 ezer látogatót várnak. Elmondta, 12 hektáron több mint 40 kiállító van jelen, összesen 24 gépkapcsolat lesz látható működés közben.
Számításaik szerint kis híján 3 milliárd forint értékű gép látható a kiállításon és van olyan gép, amiből Európában is kevés fut.

mti

Galéria

Aktuálismezőgazdaság