2024.02.23, Péntek

Már lehet jelentkezni az állatvédők nyári táborára

2016.04.22. 13:09

Már javában készül a nyári szünetre a HEROSZ Fejér Megyei Szervezete, ismét meghirdették a Fehérvári Állatotthon napközis táborát.

Hirdetés

Már javában készül a nyári szünetre a HEROSZ Fejér Megyei Szervezete. Ismét meghirdették a Fehérvári Állatotthon napközis táborát, melyre már most jelentkezhetnek az általános iskolások. Az állatvédő szervezet számos oktató-nevelő programot is működtet, melybe folyamatosan bekapcsolódhatnak a város óvodái, iskolái.

A napközis táborról és az Állatotthon első negyedévben végzett munkájáról sajtótájékoztatón számolt be dr. Berey Attila, a HEROSZ országos elnöke, Krepsz Gyöngyi, a Fejér megyei szervezet vezetője és Benkő Andrea, a Gyermektagozat önkéntes szervezője.

A nevelés, a szemléletformálás az állatvédelmi munka nagyon fontos eleme, hiszen - mint sok más területén az életnek - itt is a megelőzéssel lehet a legtöbb állaton segíteni. Szükség van a napi mentőmunkára, az állatotthonok működésére, de ha felnevelünk egy olyan generációt, amely már felelősen gondolkodik az állattartásról, az élővilágról, akkor sokkal kevesebb állat kerül olyan helyzetbe, hogy szükség legyen a megmentésére. – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Dr. Berey Attila, a HEROSZ országos elnöke. Elmondta továbbá, hogy a HEROSZ menhelyeire éves szinten 2500-nál is több állat kerül be az emberi felelőtlenség, a nemtörődömség miatt. A felelős döntéshez azonban bizonyos szintű ismeretek elsajátítása nélkülözhetetlen. Ezek hiányában a meggondolatlan tartás szomorú következményeit láthatjuk naponta a menhelyeken, a közterületeken, vagy a borzasztóan elhanyagolt körülmények között tartott állatok esetében. Dr. Berey Attila hangsúlyozta: neveléssel sokat lehet ez ellen tenni. A felelős állatvállaláshoz szükséges tudnivalók megszerzéséhez, a megfelelő szemlélet kialakításához nyújt nagy segítséget a HEROSZ Fehérvári Állatotthona a Gyermektagozatával, az iskolákban tartott előadásokkal, a különböző táborok szervezésével és a középiskolások számára lehetővé tett "Iskolai Közösségi Szolgálat" biztosításával.

Eredményesen zárta az első negyedévet a Fehérvári Állatotthon, ahol 128 kutyának és 50 macskának sikerült szerető otthont találni. 88 műtétet – túlnyomó többségében ivartalanítást - végeztek el, ami évek óta az egyik leghangsúlyosabb állatvédelmi feladat. Az állatotthon 1500-nál is több látogatót, valamint önkéntes segítőt fogadott januártól márciusig. – ismertette Krepsz Gyöngyi, a HEROSZ Fejér Megyei Szervezetének vezetője. Arról is beszámolt, hogy a korai nevelés és a szemléletformálás jegyében, június 27-e és augusztus 19-e között ismét megszervezik hagyományos nyári napközis táborukat, melyre már most jelentkezhetnek az általános iskolák 2-8. osztályos tanulói. A tábor Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával valósul meg. A gyerekek megismerkednek a menhely mindennapi tevékenységével, gyakorlati foglalkozásokat, nagyon érdekes és tanulságos előadásokat, önkéntes tanórákat tartanak számukra állat- és természetvédő szakemberek közreműködésével, illetve felderíthetik a Sóstó Természetvédelmi Terület élővilágát is. Jelentkezni lehet az állatotthon honlapján található jelentkezési lap visszaküldésével postán, e-mailen, vagy akár személyesen is a Takarodó út 5. szám alatt.

A Fehérvári Állatotthon felhívja az óvodák, iskolák figyelmét arra, hogy folyamatosan, több formában és időpontban szerveznek környezeti-nevelési programokat, melyekre várják az intézmények jelentkezését. A szervezet mottója: „Amit az ember ismer, azt szereti, amit szeret, azt védi”. A foglalkozásokat többnyire élő állatok bevonásával tartják, ha a téma is lehetővé teszi. A Takarodó úti állatotthonban lehetőség van 20-25 fős, vagy akár nagyobb létszámú csoportok fogadására, számukra 2-4 órás foglalkozásokat szerveznek a délutáni órákban, valamint fogadják a középiskolák önkéntes csapatait is. A fehérvári oktatási intézményekben is szerveznek játékos foglalkozásokat, egymás után akár többet is, ha igény van rá. Ide tartozik a négyéves tematikára épülő, rendkívül népszerű Gyermektagozat is. Ezen kívül a menhely munkatársai szívesen fogadják vidéki iskolák, művelődési házak meghívásait, ahol 45 perces interaktív előadásokra van lehetőség. 

Külön kiemelten beszélt a HEROSZ Gyermektagozatának működéséről Benkő Andrea, a program önkéntes szervezője. A Gyermektagozat országosan is egyedülálló programot kínál általános iskolás gyerekeknek. A Fehérvári Állatotthon munkatársai, önkéntesei 2007 óta havi rendszerességgel szerveznek foglalkozásokat a város különböző iskoláiban, négy éves ciklusokban. A témák az állat- és természetvédelem számtalan területét felölelik a kedvencként tartott állatok gondozásától, a gazdasági haszonállatokkal kapcsolatos kérdéseken át egészen az állatkínzások elleni fellépésig. Az elmúlt 9 évben közel 1400 gyereket oktattak felelős állattartásra a Gyermektagozaton keresztül. Emellett számtalan tematikus napra is hívták az Egyesületet az intézmények. A szervezők számára különösen nagy örömöt jelent, hogy a Fehérvári Állatotthonban nemcsak a tanév végi nyílt napokon, hanem hétvégenként is sok „tanítványukat” láthatjuk önkéntesként. 

forrás: szekesfehervar.hu

 

Galéria

KirakatheroszállatvédelemmenhelyFehérvári Állatotthon