2024.05.26, Vasárnap

Magyar lett a legjobb belga

2016.05.17. 14:48

Magyar kutya, az 5 éves Lito nyerte a belga juhászkutyák világbajnokságát, amely vasárnap zárult Franciaországban. 

Magyar kutya, az 5 éves Lito nyerte a belga juhászkutyák világbajnokságát, amely vasárnap zárult Franciaországban. 

A versenyre 34 országból 135 kutya kvalifikálta magát, közülük lett a legjobb Kivágó Arnold tulajdonos és kiképző malinois fajtájú belga juhásza. 
A világbajnokság három részből áll: pontozzák a kutyák engedelmességét, nyomkövető és őrző-védő képességét. Mindhárom feladatban 100 pontot lehet elérni. Lito az engedelmességre 98, a nyomkövetésre 95, az őrzés-védésre 97 pontot kapott, ezzel az eredménnyel megnyerte a szombati világkupát és elindulhatott a legjobb húsz kutya számára rendezett vasárnapi megmérettetésen.

Lito vasárnap fél ponttal túlszárnyalta előző napi teljesítményét és megszerezte az abszolút világbajnoki címet a Belga Juhászkutya Világszövetség (Fédération Mondiale du Berger Belge) versenyén, amelyet a Párizshoz közeli Aubigny-sur-Nere-ben rendeztek meg. 

A győztes páros: Kivágó Andor és Lito

A kutyáknak és kiképzőjüknek állatonként öt perc áll a rendelkezésükre a pálya bejárására. Mivel hasonló képességű, igen felkészült állatokról van szó, a verseny sokszor apróságokon múlhat. Akár egy rossz hangsúllyal kiadott vezényszó is negatív irányba befolyásolhatja a feladat megoldását és pontveszteséggel járhat - olvasható a versenyről kiadott közleményben.

Lito ősszel lesz 5 éves, kiemelkedő vérvonalból született, 8 hetes korában került Kivágó Arnoldhoz, aki nemcsak kiképzője, hanem gazdája is a kutyának. A kutya kiképzése már kicsi korában elkezdődött: kezdetben naponta többször 5-10 percet gyakorolt, majd heti 3-4 nap különböző kategóriákban elvégzett edzés következett, amikor hol az őrzés-védést, hol pedig a nyomkövetést gyakorolta.

A belga juhászok világbajnokságát minden évben más országban rendezik meg. 

forrás: MTI

fotók: Working Dog Hungary Facebook oldal

Galéria

AktuálisLitóbelga juhászAubigny