2024.02.28, Szerda

Magbörzét szervez a székesfehérvári Kertbarát Egyesület

2016.01.12. 13:09

Hirdetés

Január 20-án, szerdán 18.00 órakor magbörzét szervez a Szárazréti Közösségi Házban a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület, ahova a tagok elviszik a felkínálható magkészletüket, melyek között különleges növények szaporítóanyagai is megtalálhatók és magokat kapnak a tápiószelei Növényi Biodiverzitás Központtól is. A magbörze azért is nagyon fontos esemény, mert jelenleg mintegy húszra szűkült azoknak a fajoknak a száma, amit egy átlagos konyhakertben termesztenek az emberek.

A rendezvényen ott lesznek a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány munkatársai, akik szintén az őshonos növények megmentésével és termesztésük fenntartásával foglalkoznak, továbbá a berhidai kertbarátok is ott lesznek, akik nagyon széles magkínálattal rendelkeznek. A rendezvényre elküldi munkatársát a vetőmag forgalmazással foglakozó Rédei Kertimag, aki rövid előadást tart a börzén. A magbörze mindenki számára nyilvános és várják a kertészkedés szerelmeseit.

Manapság kevesen kertészkednek, és még kevesebb azoknak a száma, akik magot is fognak növényeikről. Pedig ez nagyon fontos tevékenység, mert azáltal, hogy kiválasztja a kertész a legszebb növényeket, melyekről tudatosan szed magot, nemesítő munkát végez. Sok esetben külföldön előállított vetőmagokból nem tudnak olyan életerős növények fejlődni hazánk klímáján és kell nekik pár év, míg alkalmazkodnak, honosodnak, hiszen csak így válhatnak egy extenzívebb, vegyszermentes gazdálkodás alapkövévé. Egy magbörzén pedig a környék klimáján nevelkedett egyedek magjaihoz lehet hozzájutni, amivel sokkal eredményesebbé válhat az otthoni kertészkedés. 

szekesfehervar.hu

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvármagbörzekertbarát egyesületvetőmag