2024.06.18, Kedd

Vasárnap kezdődik a Nemzetközi Csellófesztivál Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2018.11.22. 14:00

November 25-én, vasárnap 18.00 órakor koncerttel kezdődik a IV. Nemzetközi Csellófesztivál egyhetes programsorozata. Németország, Brazília és Chile után Székesfehérváron rendezik a fesztivált november 25-e és december 2-a között. A mesterkurzusok és a magánórák mellett több helyszínen koncertekkel örvendeztetik meg a fehérváriakat a világ minden tájáról érkező, kiemelkedő tehetségű csellisták. A koncertekre a belépés díjtalan.

Részletes program

A Csellófesztivál sokszínű, tartalmas eseményein sok kiváló hazai fiatal csellistát, Európából és a távolabbról érkező tehetséges ifjú művészt láthatnak és hallhatnak az érdeklődők Székesfehérváron. Az egyhetes fesztivál alatt a fiatal csellistáknak a kiváló művésztanárok kurzusokat tartanak egyéni és zenekari formációkban. A résztvevők szimpózium keretében ismerkedhetnek meg egy kicsit mélyebben Kodály, Bartók és Popper csellóra írt műveivel, és a magyar zeneirodalommal. Vörös Janka és Tóth Péter egy-egy, csellóra írt darabjának ősbemutatójára is a fehérvári fesztiválon kerül sor. A tíznapos rendezvény keretében három nagyszabású hangversenyt is rendeznek, amelyre szeretettel várják az érdeklődőket.

A fesztivál nyitó hangversenye 2018. november 25-én, vasárnap 18 órakor a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI hangversenytermében lesz. Az esten Csajkovszkij, Dvorak, Weber, és Popper művei csendülnek fel a fesztiválon résztvevő művészek előadásában.

 

 

A mesterkurzuson kívül 2018. november 28-án 11 órától ingyenes ifjúsági hangversenyt rendeznek az általános iskolásoknak és középiskolásoknak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, természetesen csak csellóval – sok csellóval.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésével hangversenyt szerveznek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban 2018. november 29-én, csütörtökön 19.00 órától. A koncerten a világhírű professzorok kiváló tanítványaikkal közösen mutatkoznak be, különböző összeállítású csellóegyüttesekkel és versenyművekkel. Az esten két ősbemutatóra is sor kerül: Vörös Janka: Szóló ének és 5 cselló című művét a Vörös Janka Unlimited előadásában hallhatják, valamint itt mutatják be Tóth Péter Suite - 8 csellóra darabját.

Az egyhetes program záró koncertje a Hiemer-házban 2018. december 2-án 19.00 órakor kezdődik, ahol Matias de Oliveira Pinto, Marcio Carneiro, Olaf Niessing, Onczay Csaba professzorok és a Csellófesztivál növendékeiből alakult együttesek, valamint a fesztivál legjobbjainak szóló előadása hallható majd.

KultúraSzékesfehérvárNemzetközi Csellófesztivál