2024.06.18, Kedd

Több mint egymilliárdból újult meg a Sóstó természetvédelmi terület Fehérváron

MTI

2018.11.19. 23:24

A helyi és országos védettséget is élvező Sóstó természetvédelmi terület 1,1 milliárd forintból újult meg Székesfehérváron: a felújított természeti környezetet és a szomszédságában álló Sóstói Stadionban kialakított látogatóközpontot csütörtökön adták át.

Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett arra, hogy sokan aggódtak a tóért és a megmentését szorgalmazták, de "a város anyagi lehetőségeit meghaladta a helyreállítás, a kormány azonban meghallotta a város szavát és segített".

A látogatóközpontban helyet kapott a természetvédelmi terület értékeit bemutató kiállítás és kialakítottak egy konferenciatermet is. Az átadóünnepségen bemutatták azt a dokumentumfilmet, amely 2016 februárjától kísérte végig a folyamatot egészen 2018 nyaráig.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy 18 évvel ezelőtt készült már egy film Sóstóról, amely az akkori állapotokat rögzítette. A város most ugyanazokat az alkotókat - J. Mező Évát és Körtvélyes Tivadart - kérte fel a rehabilitáció megörökítésére is - tette hozzá.

Az Európában is egyedülálló, fertős jellegű, 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területének csökkenése miatt veszélybe került a terület fennmaradása. 2016 elején lőszermentesítéssel, nádaratással kezdődött a rehabilitáció, majd a tómeder kotrása következett: az Északi-tóban mintegy 65 ezer köbméternyi iszapot mozgattak meg, amiből főként költőszigeteket alakítottak ki a madarak számára.

A mederkotrás mellett a munka egyik legfontosabb eleme a vízpótlás biztosítása volt, amelyet a szakemberek a Basa-árok folyásirányának megváltoztatásával, valamint tisztított szennyvíz bevezetésével oldottak meg, de a Sóstói Stadion tetőszerkezetén összegyűlő esővíz is a tóba folyik.

A területen csaknem hét kilométeres tanösvény épült, a fahidak felújításával és újak építésével a tó teljesen körüljárhatóvá vált. Épült egy 500 négyzetméteres napozóstég, megújult két madárles, de játszóteret és fitneszparkot is kialakítottak a parton.

A tájépítész munka során a tó körül több mint 400 fát, 1700 cserjét és 3000 évelő növényt ültettek el. A fejlesztés utolsó eleme a vadmadárkórház kialakítása lesz, amelynek kivitelezése a hamarosan lezáruló közbeszerzési eljárás után indulhat el.

Galéria

KultúraSzékesfehérvárFejér megyeSóstói StadionSóstó Természetvédelmi Terület