2024.03.28, Csütörtök
A pásztorélet lesz idén a székesfehérvári Tűzzel-Vassal Fesztivál középpontjában
Tűzzel-Vassal Fesztivál - Facebook: XIV. Tűzzel-Vassal Fesztivál

A pásztorélet lesz idén a székesfehérvári Tűzzel-Vassal Fesztivál középpontjában

MTI

2018.06.20. 06:37

Rekordszámú, 52 kiállító jelezte részvételét a székesfehérvári Tűzzel-Vassal Fesztiválra, amelynek középpontjában ezúttal a pásztorok, a pásztorélet bemutatása áll - közölte a város önkormányzata kedden az MTI-vel.

Hirdetés

A közleményben idézték Szenczi Jánosnét, a szervező Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnökét, aki elmondta, hogy hétvégén tizenötödször gyűlnek össze Székesfehérváron a kések készítői vagy más rokon szakmát űző mesterek. A kések között is a pásztorkések lesznek középpontban, a programokat pedig valódi pásztorok színesítik. A Hortobágyról és Csákvárról érkező pásztorok filmeket vetítenek, előadásokat, bemutatókat tartanak és jelen lesz néhány "Örökös Pásztor" is, ami az egyik legmagasabb rang a mai pásztortársadalomban.

Az idei évben szakmai konferencia is kapcsolódik a találkozóhoz, ahol a hagyományos magyar bicskaformákról, illetve a népi iparművészeti zsűrizés menetéről és jelentőségéről lesz szó. A nyolcvanas évek óta nincs hazánkban késes képzés, ezért a szervezők fontosnak gondolták, hogy létrehozzanak egy olyan fórumot, amelyen az aktuális szakmai kérdéseket, problémákat áttekinthetik.

A szakmai konferenciát pénteken, a vásárral, népi játékokkal, színpadi programokkal tarkított találkozót szombaton tartják a Rác utcában.

 

 

KultúraSzékesfehérvárFejér megyeFehérvári Kézművesek EgyesületecsákvárpásztoréletTűzzel-Vassal Fesztivál