2024.05.26, Vasárnap

Korszerűsített, mégis klasszikus a Figaro házassága

mti

2016.11.16. 15:23

A Figaro házasságát november 5-én mutatták be a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, és a hónap folyamán még öt, decemberben pedig további három alkalommal tűzi műsorra a teátrum.

 

Hirtling István, a darabban Almaviva gróf szerepében látható színész kiemelte, hogy a székesfehérvári színházban eddig három darabot, az Amadeust, a Fösvényt, és most a Figaro házasságát állították úgy színpadra, hogy nem aktualizálták, de mégis a mai fül és szem számára tették kedvezőbbé és "megfelelőbb tempójúvá" a klasszikus darabokat.

"Ma más az ingerküszöb, így azok a viccek, amik két-háromszáz évvel ezelőtt működtek, azok ma már lehet, hogy picit bugyutábbak. Mikor egy félreértést három oldalon keresztül taglal az írott szöveg, az ma már sok, ennél sokkal pörgősebb lett a világ" - jegyezte meg a darab címszereplőjét, Figarót alakító Lábodi Ádám színművész.


Hirtling István elmondta, hogy az eredeti szöveget inkább alapanyagnak tekintik, és Hamvai Kornél fordításában, Hargitai Iván rendező alapos elemzésén keresztül rendelik hozzá a megfelelő mennyiségű és sebességű szöveget és tartalmat.
    

KultúraSzékesfehérvárvörösmarty színházHirtling IstvánFigaro házassága