2024.04.20, Szombat

Cselló maraton és virtuózok a Farkas Ferenc Hangversenybérletben

szekesfehervar.hu

2016.10.24. 13:07

A bérlet első előadására október 30-án a Felsővárosi Szent Sebestyén templomban kerül sor, ahol Medveczky Ádám karmester vezényli Mozart Requiemjét. 2017 január 1-jén világkörüli zenei kalandozásra hívják a közönséget, majd február 13-án Boros Misivel és a Virtuózok döntőseivel találkozhatunk. A sorozatot Cselló-maraton zárja április 3-án.

Hirdetés

 

Az idei Farkas Ferenc Hangversenybérlet kapcsán Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, hogy megint van újdonsága a hangversenybérletnek a Cselló maraton révén. "Az, hogy Székesfehérváron egy napon három koncerttel állunk a közönség elé, ilyen még nem volt." - hangsúlyozta Brájer Éva, aki bátor vállalkozásnak nevezte a kezdeményezést. Székesfehérvár alpolgármestere köszönetet mondott az izgalmas csemegének ígérkező hangversenybérlet összeállításáért és felhívta a fehérváriak figyelmét arra, hogy különleges zenei kalandozásokban lehet részük a bérlet megvásárlásával.

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója örömét fejezte ki, hogy most már évente négy alkalommal tájékoztathatja a város zeneszerető közönségét egy-egy bérletsorozat kapcsán. Emlékeztetett, hogy a Farkas Ferenc Hangversenybérlet mellett a Somorjai Ferenc kamarabérlet, az Ifjúsági Hangversenybérlet és a Harmonia Albensis is kínál kulturális élményeket Fehérváron. A Farkas Ferenc Hangversenybérlet előadásai közül a Cselló-maraton részleteiről beszélt.

2017 április 3-án három hangverseny is várja a fehérváriakat, 17 órakor Viola da Gamba és barokk cselló elnevezéssel Szászvárosi Sándor és Karasszon Dénes játékát hallhatjuk, kis szünet után, 18.30-tól pedig Bécsi és Klasszikus címmel Nagy Róbert, a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája és tanítványa, a 18 éves Clemens Kropfitsch játékát hallhatjuk. 20 órától a Kossuth-díjas Onczay Csaba és Onczay Zoltán szólaltatja meg a romantikus gordonkát.

 

2017 január 1-jén világkörüli zenei kalandozásra hívják a közönséget, a kaland onnan indul, ahol a bécsi Neujahrskonzert befejeződik. Balogh Sándor karmester vezetésével zenevonat indul olasz, spanyol, német, francia,orosz, argentin és amerikai tájak felé Mozarttól Frank Sinatráig.

 

Február 13-án Boros Misivel és a Virtuózok döntőseivel találkozhatunk. A részletekről Dubóczky Gergely fiatal karmester számolt be, aki 2014 óta dolgozik együtt a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Ivánnal együtt. A karmester elkötelezett híve a barokk és kortárs zenének. A koncerten megcsodálhatjuk Boros Misi tudását is, aki valamennyi országos zongoraversenyt megnyert a korosztályában. Külföldön Rómában, Milánóban, Párizsban nyert zongoraversenyt. Fehérváron többek között Mozart C-dúr zongoraversenyének részletét hallgatjuk tőle. 

KultúraSzékesfehérvárMedveczky ÁdámFarkas Ferenc HangversenybérletFelsővárosi Szent Sebestyén templom