2024.04.24, Szerda

A kormány hétköznapjainkat érintő döntései

2016.02.05. 12:06

Hirdetés

Négy fontos témakörben - adócsökkentés, otthonteremtés, bürökráciacsökkentés, bérnövekedés - tartott sajtótájékoztatót Dunaújvárosban  Cserna Gábor, a Fidesz helyi szervezetének elnöke és dr. Galambos Dénes, a párt országgyűlési képviselője tegnap délután.

Az országgyűlési képviselő elmondta, mivel tavaly nyáron már elkészítették, elfogadták az idei költségvetést, így az őszi parlamenti ülésszakban több olyan intézkedést tudott létrehozni a kormány, amelyek a magyar családok kiadásait, terheit csökkentik, befolyásolják a mindennapi életet.

A személyi jövedelemadó január elsejétől 15 százalékra csökkent. Az szja-csökkentés mellett huszonhétről öt százalékra csökkent a házi sertéshús áfája. Ettől az évtől kezdve a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezmény tízezerről 12.500 forintra nőtt.

Már 2012-ben bevezette a kormány az otthonteremtési támogatást, akkor még szerényebb lehetőség állt rendelkezésre. Ám a kormány gazdasági intézkedései, a jelenlegi gazdasági helyzet lehetővé tette a nagyobb mértékű támogatást- hangsúlyozta dr. Galambos Dénes.

A három vagy többgyermekes családok tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek új lakás építéséhez vagy vásárlásához, és további tíz millió forint kedvezményes kamatozású hitelt is igényelhetnek hozzá. A használt lakóingatlanok vásárlására vagy bővítése esetén járó Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) alapösszege tíz százalékkal emelkedett. A kedvezményrendszert azzal is bővítették, hogy eltörölték a támogatható ingatlanokra előírt felső mérethatárt. Az új lakóingatlanok áfája huszonhétről szintén öt százalékra csökkent, valamint öt millió forintnak megfelelő adó-visszatérítést is lehet igényelni.

A bürokrácia csökkentése azt a célt szolgálja, hogy az állampolgárok egyszerűbben, gyorsabban intézhessék ügyeiket. Többféle illetéket, díjat eltöröltek, így például ingyenes a jogosítvány első alkalommal történő kiállítása, a diákigazolvány, a személyigazolvány és a lakcímkártya kiállítása is. De térítésmentesen lehet elkészíttetni az egyéni vállalkozói igazolványt is.

A bürokrácia csökkentése az otthonteremtést is könnyebbé teszi, hiszen a háromszáz négyzetméter alatti lakóházak esetében nem lesz szükség építési engedélyeztetésre- mondta az országgyűlési képviselő.

Arról is szólt, hogy az idei esztendőben tovább növekednek a bérek. A januártól a minimálbér bruttó 111 ezer forintra nőtt, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forintra. Mindezek az inflációt és az szja-csökkentést is figyelembe véve, 5,6 százalékos reálbér-emelkedést jelentenek a minimálbért keresők esetében. A közszférában is nőnek a fizetések, mindamellett, hogy idén megkezdik az új közszolgálati életpályamodell bevezetését, amely elsőként a járási hivatal dolgozóit érinti. Tavaly harminc százalékkal emelkedtek a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére, amely januártól újabb öt százalékkal emelkedett. A felsőoktatásban dolgozók bére 15 százalékkal növekszik, és folytatják a pedagógusok béremelési programját is. Januártól 48 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek. A szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a háziorvosok tavaly havi 130 ezer forinttal növelt támogatása idén is megmarad.

forrás: dunaujvaros.com

Galéria

AktuálisDunaújvároskormánycserna gáborgalambos dénes