2024.07.21, Vasárnap

Költségvetés 2016 - Soha nem látott mértékű fejlesztések Fehérváron

2016.02.06. 23:14

Elkészült Székesfehérvár 2016. évi költségvetésének tervezete, amely minden eddiginél magasabb, 48,6 milliárd forint kiadási főösszeggel számol. Az előkészítésért felelős dr. Bóka Viktor jegyző pénteken adta át a javaslatot dr. Cser-Palkovics Andrásnak, hogy Székesfehérvár polgármestere benyújthassa azt a képviselőtestületnek. A javaslat a 2016. évben stabil működést, nagymértékű fejlesztéseket és jelentős tartalékképzést tesz lehetővé hitelfelvétel és adósságtörlesztés nélkül.

 Ismét többhónapos előkészítést, egyeztetések sorozatát igényelte Székesfehérvár költségvetési tervezetének összeállítása. A rendelet mindig egy meghatározott szabályozási keretrendszerben készül el, figyelembe véve a magasabb szintű jogszabályokat, az önkormányzati stratégiákat és koncepciókat, a korábban már elfogadott rendeleteket és közgyűlési határozatokat, a hatályos szerződéseket, és az európai uniós forráslehívásokat is. Az előkészítés már tavaly nyáron elkezdődött, szeptembertől pedig még nagyobb intenzitással folytatódott.


A határidőre elkészült tervezetet az előkészítésért felelős dr. Bóka Viktor jegyző adta át – hagyományosan sajtónyilvános esemény keretében – dr. Cser-Palkovics András számára, hogy Székesfehérvár polgármestere benyújthassa a javaslatot a képviselőtestületnek. A város vezetője megköszönte a többhónapos előkészítő munkát, majd ismertette a főbb költségvetési irányokat és a hozzájuk rendelt összegeket. Hozzátette: a tervezet számos, az ellenzék által tett programpontot is tartalmaz, éppen ezért remény van arra, hogy nagy támogatottsággal fogadják el a javaslatot jövő pénteken.

Elhangzott: a 2016. évi tervezet biztosítja a város stabil, optimális működését, és soha nem látott mértékű fejlesztési forrásokat tartalmaz. Fontos, hogy hitelfelvétel és adósságtörlesztés nélkül, ám jelentős tartalékképzéssel számol a város. 2015-ben kivezették a telekadót, így ez már nem szerepel az idei tervezetben és a magánszemélyek továbbra sem fizetnek adót Székesfehérváron. A tervezet közel 21 milliárd forint saját bevételt tartalmaz, melyből a legnagyobb tételt a 12,7 milliárd forint iparűzési adó teszi ki, emellett van 1,8 milliárd építményadó is.

Idén több mint 3.6 milliárd forint szerepel a tartalékkeretben, amelyet elsősorban uniós fejlesztések előfinanszírozására lehet fordítani. Az általános tartalék 250 millió forint, a felsőoktatási támogatási, fejlesztési tartalékkeret mintegy 300 millió forint, továbbá az egyéb tartalékok 663 millió forintot tesznek ki. „Az, hogy a városnak ekkora tartaléka van, az adósságkonszolidációnak köszönhetjük, hiszen idén közel 3.7 millió forintot kellett volna hitel visszafizetésre fordítania Fehérvárnak.” – jegyezte meg Székesfehérvár polgármestere.

Működtetésre, térségi ellátásra és jóléti kiadásokra idén 20,2 milliárd forint szerepel, az összes fejlesztésre, felújításra pedig 23,6 milliárd forintot költ a város. Az intézményi, önkormányzati működtetés 12, 4 milliárd forintba kerül. A kulturális ágazat 2,2 milliárd forintból gazdálkodhat, míg sportfeladatok kiadásai 834 millió forintot tesznek ki. A tervezett fejlesztésekről szólva Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy az összes fejlesztésre és felújításra 23, 6 milliárd forinttal számolnak, ebből 3, 6 milliárd az önerős fejlesztés. A nagy létesítmények támogatására 15, 6 milliárd forintot költ a város.

 

Folytatódik, jelentős önerővel a Saára Gyula Program 657 millió forinttal, az iskolák előtti terek kialakítására 54 millió forint, a Sóstói Stadion rekonstrukciójának megvalósítására 10,9 milliárd forint, a Sóstó természetvédelmi terület és a Csónakázó tó környékének rehabilitációjára 2,8 milliárd forint jut. Szerepel már a költségvetésben a Koch László utcai parkolóház 600 millió forintos beruházása is. A Vízgazdálkodási Alap 986 millió forintot tartalmaz, mely 2016-ban is kiemelt feladat. Korszerűsítik a közvilágítást Alsóvárosban és Maroshegyen mintegy 150 millió forint értékben.

 

„Fontos kiemelni és megköszönni a fehérvári gazdasági szereplőknek azt, hogy a helyi adófizetésükkel segítik Székesfehérvárt. Az önerős fejlesztések tekintetében a fehérvári gazdaság és fehérvári munkavállalók által megtermel javak nélkül nem ilyen lenne a város költségvetése, amely stabil és a körülményekhez képest optimális.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere, aki reményét fejezte ki, hogy minél nagyobb támogatottsággal fogadja majd el a jövő hét pénteken a közgyűlés a város költségvetését.

 

Bóka Viktor Székesfehérvár jegyzője kiemelte, hogy már hagyománynak számít a költségvetés sajtónyilvános benyújtása. Elmondta, hogy a 2011. évi államháztartási törvény alapján az előkészített költségvetést a tervszámokkal a jegyző adja át a város polgármesterének, aki február 15-ig benyújtja azt a testület elé. A költségvetés benyújtásánál jelen volt Égi Tamás alpolgármester és Mészárosné Jasztrapszky Regina, a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Igazgatóságának igazgatója is. 

forrás: okkfehervar.hu, szekesfehervar.hu

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárköltségvetés2016