2024.02.25, Vasárnap

Klebelsberg Kunó-mellszobrot avattak Kápolnásnyéken

2015.11.19. 09:46

Hirdetés

A közös kulturális alapok csak az iskolákban szerezhetők meg - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Kápolnásnyéken, ahol a Dabasi Halász-kastély parkjában Klebelsberg Kunó-mellszobrot avattak a kultúrpolitikus születésének 140. évfordulóján.

    Pető Hunor szobrászművész alkotásának leleplezése előtt Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy Klebelsberg tízéves kultuszminisztersége idején a modern tudást a fiatalok máshol nem szerezhették meg, csak az oktatási intézményekben. Mint mondta, ma a közös kultúra szempontjából fontosak az iskolák.
    A családi kötelékek már nem olyan erősek, mint régen, az újságok és könyvek világa sokkal szerteágazóbb, a média nagyon széles kínálattal jelentkezik, míg az internetről végképp teljesen másfajta kulturális impulzust kapnak az emberek, mint Klebelsberg idejében - fogalmazott. Hozzátette: azért értékelődik fel az iskolák szerepe a családé mellett, mert ez az utolsó olyan közös tudás, irodalmi műveltség, történelmi és művészeti élmény, amely a magyaroknak közös identitást, világszemléletet adhat. 
    Rétvári Bence a klebelsbergi hagyományok miatt alapvető célnak nevezte, hogy a tudomány legfrissebb eredményeihez mindenki hozzáférhessen. Úgy vélte, hogy tudás nélkül nem lehetséges egyenjogúság, esélyteremtés.
    Az államtitkár elmondta, hogy 1990 és 2010 között nőttek a különbségek a szerencsés és az elmaradottabb térségekbe született gyerekek között, ezért nem véletlen, hogy a Klebelsberg Kunó nevét viselő intézmény elsődleges feladata ennek csökkentése.
    Tessely Zoltán kormánypárti országgyűlési képviselő kiemelte: annak az embernek állítanak emléket, aki maradandót alkotott a magyarság egyik legnehezebb korszakában, követendő példával szolgálva a ma élő, hazájukat szerető és azért, valamint a következő generációkért aggódóknak. Megjegyezte: a 140 éve született politikus páratlan nimbuszát az adja, hogy életműve, annak szellemi és épített öröksége ma is körülvesz bennünket.
    A szobor leleplezését követően a megjelenteket Kazai Viktor, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumának elnöke vezette körbe a felújítás alatt álló Dabasi Halász-kastélyban. A látogatótérrel és kiállítóhellyel kibővült kastély 306,1 millió forint európai uniós támogatásból és az alapítvány 16,11 millió forintos önrészéből újul meg.
    A kuratóriumi elnök az MTI kérdésére elmondta: jövő májusban lesz a kastély hivatalos megnyitója, várhatóan az MKB Bank Várbazárban kiállított gyűjteményének egy részét állítják ki akkor. A tervek szerint a létesítmény a jövőben is kulturális helyszín és kiállítótér lesz - tette hozzá.

mti

fotó: www.hirado.hu

Galéria