2024.03.28, Csütörtök

Fa Nándor rekordot döntve ért célba

mti

2017.02.08. 14:54

A székesfehérvári vitorlás 63 évesen a földkerülő verseny legidősebb hajósa lett, aki teljesíteni tudta a távot.

Hirdetés

Fa Nándor szerdán délben a nyolcadik helyen ért célba a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen. A magyar hajós 93 napos út után ért célba a franciaországi Les Sables d,Olonne-ban. "Iszonyú kemény volt még az utolsó napokban is. Ez a helyezés messze felülmúlja az elképzelésemet, a 10-15. hely lett volna a realitás" - nyilatkozott telefonon az MTI-nek a hajó fedélzetéről a befutás után Fa Nándor.

A viadalon harmadszor induló magyar az egész út során arra figyelt, hogy ne éljen érzelmi életet. "Igyekeztem mindig tenni a dolgomat, a következő feladatra figyelni, és nem hagyni, hogy az események elvigyenek magukkal." - mondta. Kiemelte, többször is keményen kellett küzdenie azért, hogy az árbócot és a vitorlázatot ne veszítse el.    

"Nagyon büszke vagyok a csapatomra és a hajóra, a magyar szellemre!" - jelentette ki, utalva a hajó nevére. Fa Nándor a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary-vel 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a bolygót - ez a legjobb földkerülő eredménye. Egyben korrekorder is lett, miután 63 évesen teljesítette a Vendée Globe-t, ennyi idősen ez még senkinek sem sikerült.

A sportág klasszisa 2012-ben, 15 évnyi kihagyás után tért vissza a vitorlázáshoz azzal a céllal, hogy újra teljesítse a világ legnehezebb versenyét. A rajt előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott: 90-100 napos útra számít.    

Az utolsó métereken számos motoros és kis vitorlás kísérte a hajót, amely a szurkolók és szakemberek hangos éljenzése közepette haladt át a célvonalon. A kikötőnél egy hatalmas magyar zászlót feszítettek ki, közepén Székesfehérvár - Fa Nándor szülővárosa - felirattal.

KitekintőSzékesfehérvár2017Fa NándorvitorlásversenyVendée Globe