2024.07.18, Csütörtök

Kétharmados készültségben a fehérvári Csónakázó-tó

2016.06.27. 12:32

Megújul Székesfehérvár zöld szíve: a Sóstónál még zajlanak a közbeszerzések, de a Csónakázó-tó már idén visszanyeri nevében jelölt funkcióját, s a tó körüli sétány is kiépül.

Tavaly tavasszal született kormánydöntés arról, hogy az állam összesen 3 milliárd 850 millió forinttal támogatja a Sóstó természetvédelmi terület és a Vidámparki Csónakázó-tó rehabilitációját Székesfehérváron.

A 218 hektáros Sóstó természetvédelmi területen két tó és a Homokbánya található. A 320.000 négyzetméteres Északi-tó vízfelülete az elmúlt években fokozatosan csökkent, beavatkozás hiányában idővel megszűnt volna. A tó feliszapolódott medrének kotrását és a vízutánpótlás biztosítását célozza a rehabilitáció. A mederkotrás jelenleg közbeszerezés előtt áll, a terület várhatóan jövő őszre újul meg.

A rehabilitáció másik érintettje az 1585 méter kerületű, 8 hektáros Vidámparki Csónakázó-tó, ami a Gaja Malomcsatorna, a Liget sor és a Bregyó köz által határolt területen, a Tóparti Gimnáziummal szemközt található. Az 1960-as évek elején jött létre, utoljára 1979-ben mélyítették ki, azóta jelentősen feliszapolódott.

 

A tóból a Varga-csatornán keresztül több mint 52 ezer köbméter vizet eresztettek le, majd a meder szikkadását is meg kellett várni, hogy a Bontás- és Kotrástechnika Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. megkezdhesse az iszapos meder kotrását. A cég a nettó 119 millió forint összegű szerződés keretében már csaknem teljesen elvégezte a munkálatokat: az iszapolást és földelhelyezést, a csapadékvíz becsatlakozások kiépítését, olajfogó, leeresztő, betápláló és árapasztó műtárgyak beépítését, valamint a partvédelem és szakaszosan új partfal kiépítését.

A rehabilitáció keretében a továbbiakban a Csónakázó-tó két szigete és a tó körüli sétányok is megújulnak, utóbbira már kiírták a közbeszerzési pályázatot. Végül a közvilágítás kiépítésére és a Deák Dénes-kút elhelyezésére is sor kerül. A fejlesztés elkészülte után ismét megnyílik a lehetőség a tavon a csónakázásra.

forrás: magyarepitok.hu

fotó: szekesfehervar.hu, Facebook

Helyi hírekSzékesfehérvár