2024.05.25, Szombat

Kék kukák lepik el Fehérvárt

2016.03.23. 11:35

Székesfehérváron júniustól már mindenki szelektíven gyűjti a hulladékot a háztartásokban, amihez a lakosok minden segítséget megkapnak a szolgáltatótól.

Székesfehérváron júniustól már mindenki szelektíven gyűjti a hulladékot a háztartásokban, amihez a lakosok minden segítséget megkapnak a szolgáltatótól. A rendszer bevezetésével a jelenleg hatályos hulladékszállítási díjak nem változnak, sők a második kukát ingyen kapja mindenki.

Tavaly júniusban a Depónia Nonprofit Kft. szelektív hulladékgyűjtési kísérletet indított, amit sikeresnek értékeltek. A kétkukás rendszerrel 4-5-ször több hasznosítható hulladékot gyűjtöttek össze azok a fehérváriak, akik azegyik kukába a hasznosítható, a másikba pedig a biológiailag lebomló hulladékukat külön gyűjtötték. 2016. június 6-tól kezdődően minden székesfehérvári családi házas ingatlannál lehetővé válik a hulladékok legalább két frakciós gyűjtése, amit a szolgáltató egy ingyenesen biztosított kukával segít. Az új, szelektív kuka és a korábban meglévő használatával külön kell gyűjteni a keletkező hulladékot és a megfelelő napokon ki kell helyezni az ingatlan elé. A rendszer bevezetésével a jelenleg hatályos hulladékszállítási díjak nem változnak.

A hulladék háztartásban történő szétválogatását tájékoztató matricák könnyítik meg. Az új, elkülönített hulladékok gyűjtésére szolgáló edénybe az anyagukban hasznosítható műanyag, papír, fém hulladékok helyezhetők. Ide kerül a csomagolási hulladék (PET palack, zacskók, sörös-, tejes doboz, mosószeres-, kozmetikai flakon, papír) továbbá a ruhanemű, textil, habosított polisztirol (Hungarocell). A nagyobb kartonpapírt kötegelve, lapítva kell a kuka mellé helyezni. A többlet szelektív hulladékot áttetsző zsákban lehet a szelektív edény mellé tenni, ez továbbra is díjmentesen kerül elszállításra.

A veszélyes hulladék (elem, fénycső, festék) csak hulladékudvarban helyezhető el. A korábban megszokottak szerint külön gyűjtésre kerül az üveghulladék, mely a hulladékudvarban, a szelektív szigeteken vagy a nagyobb áruházak mellett elhelyezett üveggyűjtő konténerekben tehető le.

Az elszállított elkülönített (szelektív) hulladékok kézi válogatáson esnek át, ezért különösen fontos a fentiek betartása, mind a hasznosíthatóság, mind a válogatást végző dolgozók védelme érdekében. A válogatott hulladékok újrahasznosításra kerülnek.

A biológiailag lebomló hulladékok gyűjtésére szolgáló, már meglévő edénybe kell gyűjteni a hasznosításra nem kerülő hulladékokat. Ide kerül a konyhai és kerti zöldhulladék, élelmiszer-maradék, higiéniai hulladék, szennyezett csomagolási hulladék (pl. ételmaradékos papír vagy műanyag tálca), kihűlt hamu vagy salak. Az elszállított biológiailag lebomló hulladék stabilizálási (komposztálási) folyamaton megy keresztül, amely során gépi feldolgozást alkalmaznak.  

forrás: szekesfehervar.hu

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárszelektív hulladék gyűjtéskék kuka