2024.06.29, Szombat
Új barátságok, örök emlékek várták a kárpátaljai gyermekeket Bodajkon
Facebook - Mórocz Tamás

Új barátságok, örök emlékek várták a kárpátaljai gyermekeket Bodajkon

vasarnap.hu

2024.06.22. 08:00

Egy héten át tartó, felejthetetlen élményekkel teli nyaralást szerveztek Kárpátaljáról érkezett fiataloknak a Székesfehérvári Egyházmegyében, illetve azon is túl. A program nemcsak a Beregszászról és környékéről származó táborozóknak, hanem a szervezőknek is életre szóló élményt szerzett – derül ki Mórocz Tamás bodajki plébános az egyházmegye honlapján közzétett beszámolójából.

Az egyhetes program hétfő délután vette kezdetét, amikor a 32 gyermek és a 6 segítő megérkezett Bodajkra egy hétórás autóbuszos utazás után. Első állomásuk a Szent Imre zarándokház volt, ahol megismerkedtek a szállással, majd közös szentmisén vettek részt. A gyerekek már itt nagy lelkesedéssel vettek részt a ministrálásban és a felolvasásokban. Este egy játékos ismerkedős est keretében nyitották meg a hetet, amely mindannyiuk számára örömteli pillanatokkal kezdődött.

Kedden Székesfehérvárra látogattak, ahol Spányi Antal megyés püspök szentmiséjét követően bemutatta a felújított Székesegyházat és a Püspöki Palotát. A várost kisvonattal járták körbe, majd megnézték a városházát is, ahol Deák Lajosné képviselő és Cser-Palkovics András polgármester fogadta a fiatalokat. A nap további részében a Nemzeti Emlékhelyre látogattak, majd az Alba Arénában uzsonnáztak.

Székesfehérváron az Országalmánál. A kárpátaljai táborozók Spányi Antal megyés püspökkel is találkoztak. Háttérben a Püspöki Palota. Forrás: Facebook/Mórocz Tamás

Szerdán Budapestre utaztak, ahol a Parlament épületét járták be, és ebédet is biztosítottak számukra. Délután a Magyar Zene Háza interaktív kiállítása nyújtott felejthetetlen élményeket. Este a Mátyás-templomban zárták a napot egy szentmisével, ahol a gyerekek is aktívan részt vettek az imádságban.

Csütörtökön a kislődi Sobri Kalandpark volt a célpontjuk, ahol a gyerekek egy teljes napot tölthettek játékokkal és kalandokkal. Este Veszprémbe látogattak, ahol felgyalogoltak a várba, és a megújult Székesegyházban vettek részt szentmisén.

A pénteki napot Siófokon töltötték, ahol kalózhajóra szálltak, és itt is kisvonattal járták körbe a várost. A nap fénypontja a balatoni fürdés volt, amit a gyerekek nagyon élveztek. Este egy nívós koncertet hallgattak meg a bodajki kegytemplomban, ahol a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában élvezhették a kegyhely épen megmaradt kottatárának darabjait.

 

 

 

A pénteki napot Siófokon töltötték, ahol “kalózhajóra” szálltak. Forrás: Facebook/Mórocz Tamás

Szombaton a gyerekek lehetőséget kaptak, hogy a támogatásokból összegyűlt adományok összegéből vásároljanak a bodajki papír- és írószer boltban, illetve a kegytárgyboltban. Ezt követően Csákvárra mentek, ahol közös focizás, lovaskocsikázás és cukrászdázás volt a program, majd Oroszlányba utaztak, tekézni. Az estét szalonnasütéssel és tábortűzzel zárták.

Vasárnap a bodajki délelőtti szentmise után a csapat visszaindult Kárpátaljára; élményekkel és emlékekkel a “tarisznyájukban”.

Több székesegyház, jelentékeny templomban is jártak a nyaralás során a fiatalok és tábor szervezői, miséken is részt vettek. Mórocz Tamás a kép jobb oldalán. Forrás: Facebook/Mórocz Tamás

Mórocz Tamás atya beszámolója szerint a hét során a szervezők is gazdagodtak, nemcsak élményekkel, hanem a jótékonyság és az összefogás erejének megélésével is. Megismerhették a nehéz körülmények között élő fiatalok háláját és tiszteletteljes magatartását, ami rendkívül megható volt számukra.

A plébános kiemelte, hogy köszönettel tartoznak támogatóiknak, akik nélkül ez a hét nem jöhetett volna létre.

 

Helyi hírekBodajk KárpátaljatáborSzékesfehérvárSiófoknyaralássegítség