2024.04.29, Hétfő
Hegedűs 2 László munkáiból nyílik kiállítás szombaton Székesfehérváron
Fotó: szekesfehervar.hu

Hegedűs 2 László munkáiból nyílik kiállítás szombaton Székesfehérváron

MTI

2023.10.12. 09:00

Az eltűnt expozíciós idő nyomában címmel nyílik meg Hegedűs 2 László, Munkácsy- és Balázs Béla díjas vizuális művész kiállítása szombaton, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban.

Hirdetés

A szervezők tájékoztatása szerint a tárlat a múlt, az eltűnt idő vizuális feldolgozását jeleníti meg egy ismeretlen családi fotóalbum képeinek transzformálásával, egy ismeretlen személy ismeretlen élettörténetének nyomait bemutatva.

 "A képek lírai érzékenységgel, a hangok, színek, illatok, érzelmek vizuális képekbe illesztésével azt a technikát követik, amit az elbeszélő irodalom klasszikusa, a kiállítás címével megidézett Marcel Proust is alkalmazott Az eltűnt idő nyomában című regényében" - írták a szervezők.

A közlemény szerint Hegedűs 2 László képköltészetének középpontjában egy nő élettörténete áll, egészen apró gyerekkorától érett, felnőtt koráig, ahol megszakad az élettörténet rögzítése és csupán az üres képsarkok jelzik, hogy a történet nem az utolsó felvételnél ért véget. A folytatás lehetséges verzióit az alkotó a szemlélőre bízza.

A kiállítást egy ócskapiacon talált családi fotóalbum ihlette.

"Lapozgattam, nézegettem, magamhoz vettem, majd hazaérve beléptem a családi fotóalbum fényképeinek időterébe, ahol a család hangjai a képzeletben hallhatóak voltak, de minden más, ami látható volt, átváltozott. Egyedül csak egy lány arca maradt az időben változóan változatlan" - idézik a művészt.

A november 4-ig látogatható tárlatot szombaton Csanádi-Bognár Szilvia művészettörténész, esztéta nyitja meg.

Helyi hírekSzékesfehérvárkiállításfotókiállítás