2024.04.29, Hétfő
Vasárnap estig várja az érdeklődőket a Mézünnep
Fotó: Bácskai Gergely/szekesfehervar.hu

Vasárnap estig várja az érdeklődőket a Mézünnep

szekesfehervar.hu

2023.08.12. 08:30

Felvonulás, mézosztás, mézlovagavatás is lesz a Királyi Napokon.

Hirdetés

Augusztus 11. és 13. között rendezik meg a Fehérvári Mézünnepet az Országzászló téren, ahol helyi termelők nyolc asztalon kínálják és kóstoltatják mézeiket, mézkülönlegességeiket. Vasárnap pedig határon innen és túlról is érkeznek mézlovagrendek Fehérvárra, hogy látványos felvonulás mellett népszerűsítsék a mézet és a méhészetet – írja a szekesfehervar.hu.

A Királyi Napokon nagyon sokan ellátogatnak a Belvárosba és a Szent István Mézlovagrend a mézet, mint érdekességet szeretné felkínálni - mondta Lódi József a Szent István Mézlovagrend nagymestere. „Kiváló helyi méhészek nyolc standon kínálják és kóstoltatják a különböző ízvilágú mézeiket és szaktanácsokkal látják el az érdeklődőket. Az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar méz az akác, de szintén nagyon kedvelt fajta a selyemfűméz is, melynek a legjobb a gyulladáscsökkentő hatása és boltokban nem nagyon kapható. Az Országzászló téren minden fajta mézet meg lehet kóstolni és ez alapján lehet választani.”

Egészen vasárnap estig tart az Országzászló téren és a Sóstó Természetvédelmi Területen a Fehérvári Mézünnep, melynek célja, hogy a méhész szakma képviselői megismertessék és népszerűsítsék a magyar mézet, a rendszeres mézfogyasztást és a különböző méhészeti termékeket. A szervező Szent István Mézlovagrenden túl jönnek résztvevők a Kárpát-medence minden részéről.

A Mézlovagrendek és a Mézkirálynő felvonulása augusztus 13-án, vasárnap 15.15 órakor indul az Országzászló térről, majd a Fő utcán és a Liszt Ferenc utcán, majd vissza az Országzászló térre haladnak a résztvevők. Délután négy órakor lesz a mézlovagavatás Magyarország újonnan megválasztott mézkirálynőjének részvételével.

Helyi hírekSzékesfehérvárgasztronómiakultúraSzékesfehérvári Királyi Napok