2024.04.29, Hétfő
Így változott a regisztrált álláskeresők száma 2012 és 2022 között Székesfehérváron
Illusztráció, unslpash.com

Így változott a regisztrált álláskeresők száma 2012 és 2022 között Székesfehérváron

szekesfehervarallas.hu

2023.06.23. 09:00

Több mint 75 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma Székesfehérváron az elmúlt 10 év során – írja a SzekesfehervarAllas.hu, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján készült elemzésében.

Hirdetés

A cikk kifejti, hogy a csökkenő tendencia csupán 2018 és 2020 között tört meg, mikor is közel 50 százalékkal emelkedett a Székesfehérvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott álláskeresők száma. Ettől a kivételtől eltekintve viszont minden más évben csökkenés volt tapasztalható a korábbi esztendők adataihoz képest.

Az elemzés továbbá kitér a székesfehérvári álláskeresők nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételére is, aminek adatait az alábbi táblázat összesíti:

A Székesfehérvári Járási Hivatalban regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022):

 

Az NFSZ adatbázisa alapján készült táblázatból látszik, hogy a nemek tekintetében minden évben a nők voltak többségben a székesfehérvári álláskeresők között. Az eltérések ugyanakkor a legtöbb esetben minimálisak voltak, átlagosan csupán néhány száz főt jelentettek. Ennél nagyobb különbségek rajzolódtak a korosztályok szerinti összevetésből, hisz itt jól látszik, hogy az álláskeresők zömét a 25-54 éves korosztály tette ki a vizsgált időszak során. Számuk ugyanakkor jelentős mértékben csökkent az évek alatt, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, akiknek számbeli fogyatkozása a regiszterben sokkal kisebb mértékben volt tapasztalható.

Éles különbségekre világít rá az iskolázottság szerinti összevetés is, amiből kiderül, hogy a regisztrált álláskeresők legnagyobb hányadát a csupán általános iskolát végzettek tették ki az elmúlt tíz év során. Őket követően a magasabb iskolai végzettségek mentén az arányok fokozatosan csökkentek, egészen a gimnáziumot végzőkig, illetve a főiskolai, egyetemi diplomával rendelkezőkig, akik közel hasonló számban és arányban szerepeltek az álláskeresői regiszterben Székesfehérváron.

Forrás: Az elemzést készítette a SzekesfehervarAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.

Helyi hírekSzékesfehérvárálláskeresőálláskeresők