2024.04.26, Péntek
Szombaton török kori sétát, vasárnap pedig holokauszt emléktúrát szerveznek Székesfehérváron
Kép: szekesfehervar.hu

Szombaton török kori sétát, vasárnap pedig holokauszt emléktúrát szerveznek Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2023.04.15. 09:00

Két ismeretterjesztő sétát is szervez a hétvégén Székesfehérváron a Tourinform Iroda. Szombaton tematikus török túrára, vasárnap holokauszt emléknapi sétára várják az érdeklődőket.

Hirdetés

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges - számolt be róla Székesfehérvár városi honlapja.

 

Április 15-én, szombaton 10.00 órakor indul a Török séta, melynek során a résztvevők felidézik a török megszállás idejének hangulatát, és felfedezik Fehérvár török kori emlékeit.

Megkeresik a koronázó bazilika pusztulásában részes Pipo-tornyot, és meglátogatják Székesfehérvár várkapitányát, végvári vitézét is, aki hadifogolyként szerelmes versekkel akarta megváltani szabadságát.

A találkozó a Tourinform iroda előtt lesz. A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, REGISZTRÁLNI az iroda weboldalán lehet.

Első alkalommal hirdet programot a Tourinform iroda a népszerű városismereti sétákat jegyző történésszel, Váczi Márkkal.

Olyan témával indítanak, amelynek éppen aktualitást ad a dátum: a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapját 2001 óta minden évben április 16-án tartják. Az ezen a napon, vasárnap 15 órakor kezdődő Zsinagógától zsinagógáig – Emléknapi sétán a székesfehérvári zsidó emlékek nyomába eredhetnek a résztvevők, hogy a székesfehérvári zsidóság XIX-XX. századi vallási, kulturális, társadalmi és kereskedelmi életét megismerjék. A mintegy másfél órás séta a Városház térről indul, következő állomása a Zsinagóga-emlékmű (Várkörút – Rákóczi utca sarok).

Innen a hitközség várkörúti épületébe érkezik a csoport, majd a Lakatos utca sarkán és az Országzászló téren megállva a Fő utcán és az Ady Endre utcán folytatódik az út, amely során több egykori üzlet és tulajdonosaik történetét ismerhetik meg röviden, például Grosz Bernát vaskereskedőét a Fekete Sas Szálloda épülete előtt, illetve két jeles tanárról, György Oszkárról és Márton Jakabról is megemlékeznek az egykori Főreáliskolánál. Az útvonal utolsó szakasza a Goldziher köz érintésével, a Városház térre visszakanyarodva, a Liszt Ferenc utcán át a Piac téri egykori ortodox zsinagóga épületénél ér véget.

A program részvételi díjas és előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni ITT lehet!

A találkozó helyszíne a Tourinform iroda előtt (Oskola u. 2-4) lesz, a részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet szombaton 13 óráig van lehetőség befizetni. A programon való részvétel Nyiss Fehérvárra kedvezménykártyával ingyenes.

Helyi hírekSzékesfehérvárprogramok