2024.04.25, Csütörtök
Idén is megtartják Székesfehérvár kulturális rendezvényeinek nagy többségét
Fotó: kiralyinapok.szekesfehervar.hu

Idén is megtartják Székesfehérvár kulturális rendezvényeinek nagy többségét

MTI

2023.04.20. 09:00

Sportmajális, Kortárs Művészeti Fesztivál, Hetedhét Játékfesztivál, Székesfehérvári Királyi Napok, Fezen és Lecsófőző Vigasság is szerepel Székesfehérvár idei programjai között, vagyis szinte minden nagyobb rendezvényét megtartja a város.

Hirdetés

A témában tartott keddi sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a megemelkedett energiaárak Székesfehérvárt is igen nehéz helyzetbe hozták, a bevezetett szigorú takarékossági intézkedéseknek köszönhetően azonban a hagyományos rendezvényeiket szinte kivétel nélkül megtarthatják.

Két kivétel van csupán: a Fehérvári Halünnep, amit a rendelkezésre álló források és a magas alapanyagárak miatt nem tudnának a megszokott színvonalon és gasztronómiai kínálattal megszervezni, illetve a Koronázási Szertartásjáték, amelyet idén szintén nem tartanak meg, mert 100 millió forint feletti bekerülési költsége lenne a Nemzeti Emlékhelyen, s erre a mostani helyzetben nincs pénz.

Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai igazgatója közölte, hogy a Sportmajálison 47 egyesület több mint kétezer sportolója vesz részt, ott adják majd át a Fehérvár Sportjáért díjat is.

Kisebb módosítással rendezik meg idén a Kortárs Művészeti Fesztivált, elmarad ugyanis a hagyományos Jam-Bory-Vár, viszont a Csónakázó-tó partján kiállítások, többféle stílust felvonultató koncertek, zenés-verses irodalmi összeállítás, talkshow, gasztroszínház, néptánc, balett és kertmozi várja az érdeklődőket. A gyermeknapon tartják az egynapos Hetedhét Játékfesztivált számtalan utcai játékelemmel, hétpróbával, a színpadon pedig nívós koncertekkel.

A város legnagyobb, legjelentősebb, országos hírű fesztiválját, a Székesfehérvári Királyi Napokat augusztus 13-20. között rendezik meg, amelyen fellép az Alba Regia Táncegyüttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes, a könnyűzenei koncerteken az R-Go és Charlie várja a rajongókat, míg a Zichy-színpadon láthatja majd a közönség a Boban Markovic Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkcióját. A középkort idéző Koronázási Ünnepi Játékok idén is élményekkel teli három napot kínál minden korosztálynak.

A Lecsófőző Vigasságot szeptember végén rendezik, mint ahogy a Kulturális Örökség Napjait is. Az év zárásaként december 3-tól 24-ig adventi programok várnak mindenkit az ünnepi díszbe öltözött belvárosban, december 31-én pedig a hagyományos Fehérvári Szilveszterrel zárul az esztendő.

Helyi hírekSzékesfehérvárrendezvénykultúra