2024.04.24, Szerda
Látványos fotógalériával mutatjuk meg, hol tart az Alba Aréna építési projektje

Látványos fotógalériával mutatjuk meg, hol tart az Alba Aréna építési projektje

magyarepitok.hu

2023.02.22. 14:44

A csarnoképítés mellett a projekthez kapcsolódó jelentős útépítési beruházás is megkezdődött.

Hirdetés

Február 22-én Székesfehérváron sajtónyilvános bejárást tartottak az Alba Aréna építkezésén, többek közt a már fedett küzdőteret is bemutatva. A jégkorong mellett további számos teremsportágat kiszolgálni képes aréna a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében épül. Az építkezésben a KÉSZ Csoport több tagvállalata és partnere is jelentős szerepet játszik: az acél tetőszerkezet, valamint a burkolattartó gyártásáért és szereléséért, illetve általános megvalósításáért is felelnek.

A 6000 férőhellyel épülő, de ideiglenesen 8200 férőhelyesre bővíthető Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok a tervezett ütemben épül: már helyére emelték a tetőszerkezetet, amelynek a szerelése jelenleg is folyik, és a tervek szerint június végére a tető lemezelésével az épület teljes „körbezárása” is megtörténik.

A csarnoképítés mellett a projekthez kapcsolódó jelentős útépítési beruházás is megkezdődött: az ipari parkot a Budai úttal összekötve kialakítanak egy P+R parkolót, továbbá egy új összekötő út épül az Alba Ipari Zónán keresztül a Seregélyesi és a Budai út között, ezáltal a két városrész is összeköttetésbe kerül.


Szinte napra pontosan tartják az ütemtervet

Az eseményről kiadott sajtóközlemény emlékeztetett, a munkaterületet még 2021 novemberében vette át a Market Építő Zrt., amely azóta többek közt 60 ezer köbméter föld kitermelését, 757 darab vasbeton cölöp lefúrását, valamint a tetőt borító 1860 tonnás acélszerkezet beemelését végezte el.

A nyilvános bejáráson Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója hangsúlyozta, az ütemterv szerint haladnak, szinte napra pontosan tartva azt. Arról is beszámolt, hogy pillanatnyilag a tetőt fedő acélszerkezet szerelése folyik, és a tervek szerint június 28-ra a tető lemezelése, a víz- és hőszigetelés, valamint az épület teljes „körbezárása” – tetővel és a nyílászárókkal – is megtörténik.

A tető 1860 tonnás acélszerkezetére összesen 14.000 m² lemezfedés kerül, a többszintes épületet pedig 5100 darab, 1.5x4 méteres árnyékoló veszi majd körbe.

Elmondta, jelenleg körülbelül 260-300 ember dolgozik az építkezésen, de márciustól várhatóan több szakipari munka – például a hidegburkolás, gipszkartonozás, festés – is bekapcsolódik, amivel a 400-at is elérheti a helyszíni dolgozók száma.

"Ha ehhez még a beépítésre kerülő anyagokat legyártó műhelyeket is hozzávesszük, akkor közel 800 embernek ad napi szinten munkalehetőséget az Alba Aréna építése."


Földgázra egyáltalán nem lesz szükség az arénában

Dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, az új útkapcsolatoknak köszönhetően biztonságosan és korszerűen lehet majd eljutni az Alba Arénához. Fontos célként említette, hogy a magas energiaárak ellenére a létesítmény fenntartható legyen, ennek érdekében pedig a legkorszerűbb technológiákat fogják alkalmazni. "Földgázra egyáltalán nem lesz szükség az arénában, a hűtésért és fűtésért a villamos áram, valamint a beépítésre kerülő talajszondák és hőszivattyúk felelnek majd."

A polgármester elmondta, hogy a több mint 40 milliárd forintos állami forrásból megvalósuló fejlesztés nem csak az Alba Aréna fejlesztését foglalja magában, de a környező közlekedési és közműfejlesztéseket is, valamint a Budai út és az Alba Ipari Zóna fent említett összeköttetését.

Az Alba Aréna építése várhatóan 2023 végére fejeződhet be. 

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvársportcsarnoksportberuházásokMarket Építő Zrt.KÉSZ Csoport