2023.03.25, Szombat
 Hamarosan elkezdődhet a székesfehérvári Kodolányi János Gimnázium felújítása
Illusztrációs fotó: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

Hamarosan elkezdődhet a székesfehérvári Kodolányi János Gimnázium felújítása

szekesfehervar.hu

2023.02.26. 08:00

Pénteken reggel ülésezett Székesfehérvár Önkormányzatának Közgyűlése. A testület egyperces néma csönddel emlékezett az egy éve kirobban orosz-ukrán háború áldozataira. Kiírták a közbeszerzését a Kodolányi János Gimnázium teljes felújítására és bővítésére.

Hirdetés

A közgyűlésen elhangzott, hogy várhatóan májusban a Hétvezér Általános Iskola teljes megújítására és még idén a Vasvári Gimnázium bővítésére és felújítására is kiírják a közbeszerzést - számolt be róla a szekesfehervar.hu. Köszönetet mondtak Rácné Földi Juditnak, aki országgyűlési képviselőként folytatja munkáját, ezért le kell mondania önkormányzati mandátumáról.

 

„Mindig törekedtem a korrekt együttműködésre és a fehérváriak érdekeit néztem, így lesz ez az Országgyűlésben is. Nem Fehérvárról költözöm el, hanem az ország egyik legszebb munkahelyén fogok dolgozni.” - mondta a leköszönő önkormányzati képviselő.

 

Közbeszerzést írt ki a testület a Kodolányi János Gimnázium teljes felújítására és bővítésére

Elkezdődhet egy újabb nagy iskola, a Kodolányi János Gimnázium felújítása és hamarosan a Hétvezér Általános Iskola és a Vasvári Pál Gimnázium esetében is meghozhatjuk ugyanezt a döntést – mondta az ülés ütán Cser-Palkovics András polgármester.

A tervek elkészültek, szükséges engedélyek rendelkezésre állnak, így el tudta indítani a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást a testület. A nyár folyamán ezt remélhetőleg eredményesen le tudjuk zárni és ezt követően a munkaterület átadásával megkezdődhet a felújítási munka a Kodolányi Gimnáziumban. A Hétvezér felújításának közbeszerzése várhatóan a májusi közgyűlésen kerül napirendre és a Vasvári esetében is még idén elindítjuk a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást. Fehérvár polgármester hangsúlyozta, hogy a Modern Városok Program keretében teljes egészében nemzeti forrásból újulnak meg ezek az iskolák is.

A Kodolányi esetében bővítést is jelent a felújítás, hiszen a régi Ybl épületét is megmentik. A tervek szerint először ez utóbbi épület teljes felújítását végzik el, hogy részben átköltözhessen ide az iskola a főépület felújítása alatt.

A teljes felújítás terveit Cser-Palkovics András polgármester és projektben résztvevő szakemberek már ismertették a tantestülettel a héten. A Kodolányi János Gimnázium központi és északi épületszárnya, valamint az egykori Ybl Miklós Általános Iskola épülete is felújításra kerül. Az átfogó, külső-belső felújítás során megújul a homlokzati hőszigetelés és színezés, a belső terekben burkolatcsere, vakolás és festés, álmennyezet építés történik, valamint komplett épületgépészeti és épületvillamossági felújítás is lesz a víziközmű-hálózat felújításával együtt. A Kodolányi központi épülete mögött a kettő aszfalt burkolatú sportpályát is felújítják és öntött gumiburkolatot kap. A Kodolányi központi épületében egy büfét, az Ybl épületben pedig egy tálalókonyhát alakítanak ki.

Helyi bérlettel is kiegészítenék a vármegye bérletet

A közgyűlésen szó volt a vármegye bérletről is. Kifejezetten jó dolog a vármegyei és országbérletek bevezetése, de a vármegye bérlet esetében kifejezetten hasznos lenne, ha a helyi bérletekkel is ki lehetne ezt egészíteni – mondta Fehérvár polgármestere.

Mint kiemelte tavaly 65 ezer bérletet vásároltak az utasok a városban, mintegy 500 millió forint értékben, e mellett azonban további 2 - 2.5 milliárd forintot kell biztosítania a városnak a kedvezmények fenntartása mellett a közösségi közlekedés működésére. Nagyon pozitív az a tavalyi tapasztalat, hogy többszörösére nőtt az eladott kedvezményes diákbérletek ára.

Adománygyűjtő automatát telepítenek az uszoda elé

Az Alba Bástya Család-, és Gyermekjóléti Központ és hat szociális civil szervezet közös adománygyűjtését tavaly év végén is segítette az ipari eszközkiadó automata rendszerek fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó székesfehérvári székhelyű IVM Zrt. által felajánlott három adománygyűjtő automata. Az adománygyűjtés folytatódik az ünnepi időszak után is és a tapasztalatok alapján ezt hatékonyan segítheti egy automata végleges kihelyezése a Csitáry G. Emil Városi Uszoda elé, ahol éjjel-nappal bármikor elhelyezhető az adomány.

Zárt ülésen döntött a testület az Arany János utca 22-es számú épület bérbeadásáról, ami a Petőfi Kultúrtanszék épülete, ahol egyre népszerűbb programok várják a fiatalokat. Ugyancsak zárt ülésen döntöttek a Budai út 10-es számú ingatlan eladásáról, ami a környék komplex „rehabilitációját” segíti elő.

A közgyűlést követően Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő, a DK leendő országgyűlési képviselője így nyilatkozott:

Ez volt az utolsó közgyűlésem, amin önkormányzati képviselőként vettem részt. Nyilván fájó szívvel, de azt gondolom, hogy ez nem búcsú volt. Az országgyűlési képviselőség egy nagy kihívás, de sok erővel és energiával vágok bele. Kíváncsian várom a következő heteket, hónapokat. Az a tervem, hogy minden közgyűlésen ugyanúgy részt veszek, hiszen Székesfehérvárért fogok dolgozni, ugyanúgy nyitva áll az ajtóm minden székesfehérvári előtt. Kedden 11.00 órakor fogom átvenni a mandátumot, a hivatalos parlamenti eskü pedig várhatóan március 6-án délután lesz.

A szociális terület az én gyermekem és nagy szívügyem. Szerencsés vagyok, hogy a pártom abszolút támogat benne és továbbra is képviselhetem ezt. Például a lombiktámogatást és a védőoltások ügyét így már a felső törvényhozásig eltudom vinni az országgyűlésben.

Helyi hírekSzékesfehérváriskolafelújítás