2024.03.19, Kedd
Petőfi 200 - Petőfi ihlette az Alba Regia Táncegyüttes új produkcióját
Kép: szekesfehervar.hu

Petőfi 200 - Petőfi ihlette az Alba Regia Táncegyüttes új produkcióját

MTI

2023.01.16. 13:00

Az Alba Regia Táncegyüttes Petőfi ihlette előadást mutat be Verslábak címmel márciusban, a székesfehérvári Táncházban - közölte a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az MTI-vel.

Hirdetés

Petőfi különleges életútja inspirálta Majoros Róbertet, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetőjét a produkció létrehozásakor. Az együttes korábban már foglalkozott ezzel a témakörrel, akkor Petőfi népdalokká folklorizálódott verseit mutatták be, bebarangolva a teljes Kárpát-medencét.

A mostani előadást ennél is komplexebbre tervezik: a folklorizálódott versek mellett a népzene és a tánc segítségével megjelenítik a költő kevésbé ismert, székesfehérvári történeteit, szerelmi költészetét, forradalmi verseit és Krúdy Gyula regényéből az ál-Petőfiket is.

A táncos, zenés és prózai jeleneteket a vizuáltechnika segítségével teszik színházszerűvé. Mind a táncban, mind a zenében vissza-visszatér a reformkor hangulata, helyenként a ruházatban is megjelennek az eredeti népviseletek.

A Verslábak című előadás főszereplője Gőbölös Gábor, az Alba Regia Táncegyüttes egykori tagja lesz, aki a darab előkészületeiben is nagy szerepet vállalt. Ő vezeti végig a közönséget Petőfi Sándor életének izgalmas állomásain az Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja közreműködésével - áll a közleményben.

Helyi hírekAlba Regia TáncegyüttesSzékesfehérvárnéptánc