2024.03.19, Kedd
 Különleges zenei élmény Dunaújvárosban
Kép: dunaujvaros.hu

 Különleges zenei élmény Dunaújvárosban

dunaujvaros.hu

2022.10.02. 10:00

Közös produkcióra készül a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs zenei műhely.

Hirdetés

A megye két jelentős kulturális intézménye az Én vagyok című szakrális koncertszínházi előadást a Zene Világnapjának másnapján, október 2-án mutatja be Dunaújvárosban. Az est díjtalan.

Az előadás rendezője és prózai szereplője Csadi Zoltán, a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója, karmestere Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, zenei vezetője pedig Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője.

Közreműködik: Csadi Zoltán, Németh Irma, Kurucz Gergely valamint a projekt kórusa.

Vezényel : Ruff Tamás

Zene:

Johann Sebastian Bach művei (Igor Sztravinszkij átiratában), valamint Farkas Bence kompozíciói

Az oratorikus koncertszínházi előadás Jesuah bar Jószif életét mutatja be: így nevezi Kodolányi János Jézust az Én vagyok című történelmi regényében. Az egyedi hangulatú kortárs összművészeti produkcióban Csadi Zoltán, a Jesuah-t megszemélyesítő színész megeleveníti a Messiás csodatetteit, gyógyításait, tanításait, életútját és szolgálatát. A prózai szövegeket a zene egészíti ki, megjelenítve a szituációkat, az események hátterét, és kommentálva az elhangzó gondolatokat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, valamint egy kamarakórus és Németh Irma énekes közreműködésével.

Az énekesek és a kórus az archaikus népi és apokrif imádságokból – elsősorban az Erdélyi Zsuzsanna által gyűjtött Hegyet hágék, lőtőt lépék című kötetben található dalokból és Mária-énekekből – válogatott tételeket és újrakomponált imádságokat énekelnek. Az előadás számára új zenekari műveket komponált Farkas Bence zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének óraadó oktatója. A fiatal muzsikus elsősorban film- és színházi zenék komponálásával foglalkozik, emellett számos nagyjátékfilm szimfonikus hangszerelését és zenei rendezését készítette el az utóbbi években.

Helyi hírekDunaújvárosSzékesfehérvárAlba Regia Szimfonikus ZenekarBartók Kamaraszínház