2024.04.26, Péntek
Emlékművet avatnak az 1952-es helsinki olimpia érmeseinek emlékére Székesfehérváron
Fotó: Bácskai Gergely/szekesfehervar.hu

Emlékművet avatnak az 1952-es helsinki olimpia érmeseinek emlékére Székesfehérváron

MTI, szekesfehervar.hu

2022.10.07. 16:18

Melocco Miklós alkotása a székesfehérvári Olimpiai Parkban kapott helyet és jövő héten ünnepélyesen is felavatják.

Hirdetés

Az Aranycsapat Alapítvány kezdeményezésére emlékművet állítottak az 1952-es olimpián résztvevő magyar sportolók tiszteletére. Melocco Miklós szobrászművész alkotása a székesfehérvári Olimpiai Parkban kapott helyet és jövő héten ünnepélyesen is felavatják. A művész egy könyvet és egy könyvespolcot formált meg, amely több helyen nyitva van, lapjain az összes érmes neve olvasható lesz.

A magyar olimpiai szerepléseket jelentősen befolyásolta, hogy "a Trianon után halálra ítélt ország az életképességét igyekezett megmutatni" – erről beszélt a témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón az emlékmű felállításának fővédnöke, Kásler Miklós miniszterelnöki biztos. Hozzátette: a magyar tehetség megmutatkozott a sportban is, a hazaszeretet vitte előre a sportolókat.

Kű Lajos volt válogatott labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke, ötletgazda felidézte, hogy két évvel ezelőtt született meg a gondolat, amikor az Aranycsapat-év kapcsán meghívták Helsinkibe, ahol 1952-ben a magyar küldöttség 16 aranyat, 10 ezüstöt és 16 bronzot nyert. Nemzeti zarándokhely felállítását szerette volna elérni Finnország fővárosában, de nem járt sikerrel, mint ahogy Budapest esetében sem, viszont Székesfehérvár "tárt karokkal" fogadta az elképzelést, így a 70 éves "dicsőséges nyári olimpia" emlékművét az Olimpiai Parkban jövő kedden leplezik le.

Megjegyezte, hogy az 52-es hősök közül három érmes él még: Keleti Ágnes tornász, Benedek Gábor öttusázó és Gyenge Valéria úszó. Szeretné elérni, hogy mostantól az olimpiák előtti eskütétel az emlékműnél legyen.

    A szervezők elmondták, hogy az átadóra Tolcsvay Béla énekmondó egy dalt, Döbrentei Kornél költő pedig egy verset írt. A kezdeményezést mindvégig támogató Ismerős Arcok zenekar is bekapcsolódik a jövő heti ünnepségbe.

Helyi hírekSzékesfehérvárolimpiaműemlék