2024.05.11, Szombat
Átadták a Ciszterci Szent István Gimnázium új épületszárnyát Székesfehérváron
Fotók: Simon Erika/szekesfehervar.hu

Átadták a Ciszterci Szent István Gimnázium új épületszárnyát Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2022.10.05. 16:10

A beruházáshoz mintegy 4.3 milliárd forintot biztosított az állam az iskolát működtető Ciszterci Rendnek.

A Ciszterci Szent István Gimnázium egy új tornacsarnokkal, étkezővel, megújult díszteremmel továbbá 12 tanteremmel is bővült és az intézmény udvarai is megújultak. Az építkezés két éve kezdődött és három hónappal a befejezési határidő előtt mostanra elkészült. A beruházáshoz mintegy 4.3 milliárd forintot biztosított az állam az iskolát működtető Ciszterci Rendnek.

A 2017-ben indult beruházás megvalósításához először 2,7 milliárd forintos támogatást kapott a Ciszterci Rend a kormánytól. Így elindulhatott a fejlesztés első üteme, amelyben megépült a tornacsarnok, egy nagyobb ebédlőtér és a díszterem. A második ütemre, amelynek keretében 12 tantermet alakítottak ki, 1,67 milliárd forintot biztosított az állam – írja a szekesfehervar.hu.

A gimnázium 1921-ben vette fel Szent István nevét és 1939-ben költözött a jelenlegi főépületbe. 1950-ben államosították és József Attila Gimnáziumként működött, majd 1994-ben indult újra az egyházi iskola, aminek az épülete 2014-re szűknek bizonyult. Dékány Szixtus korábbi zirci apát még 2012-ben kezdte el terveztetni a bővítést és 2020-ban kezdődött el az építkezés.

Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője, államtitkár szintén egykori diákja és tanára is volt a Ciszternek arról beszélt, hogy a tanárok és a diákok együtt teszik naggyá az iskolát. Köszönetet mondott mindenkinek, aki tett azért, hogy megvalósulhasson a gimnázium bővítése.

Cser-Palkovics András polgármester a város közössége nevében mondott köszönetet, hogy belevágott a rend az építkezésbe, a kormánynak pedig a támogatásért, amit ehhez biztosítottak. Örömmel lehetünk itt, mert nagyszerű dolgot sikerült alkotni. Kiemelte, hogy több iskola újul meg a városban egyházi, alapítványi és állami egyaránt. Mint mondta a Teleki tervezése megkezdődött, a Kodolányi, a Tóparti és a Vasvári is megújul és olyan terek épülnek, amik a közösségnek adnak lehetőséget.

Helyi hírekSzékesfehérvárCiszterci Szent István Gimnáziumiskolafelújításiskolafejlesztés