2024.04.24, Szerda
Új alumínium újrahasznosító üzemet épít a Hydro Székesfehérváron
Kép: látványterv, szekesfehervar.hu

Új alumínium újrahasznosító üzemet épít a Hydro Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2022.09.03. 10:00

A Hydro új alumínium öntödét épít Székesfehérváron. Az új létesítmény éves kapacitása 90 000 tonna lesz, és várhatóan 2024 első negyedévében kezdi meg a termelést.

Hirdetés

 Csütörtökön ünnepélyes alapkőletétellel kezdődött meg az új üzem építése a Hydro székesfehérvári alumínium sajtoló gyáregysége mellett. Az öntöde jellemzően prémium autóipari felhasználók számára gyárt majd fejlett sajtolási alapanyagot - olvasható a szekesfehervar.hu honlapján.

Mint írják, az üzem lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy csatlakozzanak a körforgásos gazdasághoz, amelyben a gyártásközi és a fogyasztói hulladék újrahasznosításával új alumínium termékek készülnek. Az alumínium újrahasznosításához a fém előállításakor felhasznált energia mindössze öt százaléka szükséges.

A Hydro Extrusion Hungary a Hydro legnagyobb és legfejlettebb sajtoló üzeme Európában, hat alumínium préssel, számos felületkezelési technológiával és több, mint 300 megmunkáló géppel. A jelenlegi 60 000 tonna kapacitású sajtoló üzem elsősorban az e-mobilitás szegmensében növekszik.

Az alapkőletételen Székesfehérvár városát Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester képviselte.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédében úgy fogalmazott, "egy nagyon jelentős gazdasági és egyben környezetvédelmi beruházás veszi kezdetét". A Hydro új üzeme nem csak új munkahelyeket jelent, hanem egyben társadalmi felelősségvállalást is a környezetvédelem területén.. Cser-Palkovics András a cég vezetői mellett a fehérvári munkavállalóknak köszönte meg, hogy elkötelezett munkájukkal, szorgalmukkal hozzájárultak, hogy Székesfehérváron valósuljon meg a beruházás.

"Székesfehérvár 21. századi létének egyik csúcsa lesz a most kezdődő beruházás, a fejlett ipari termelés és a környezetvédelem zászlóshajója" - mondta köszöntőjében Vargha Tamás. Székesfehérvár országgyűlési képviselője kiemelte, hogy az új üzem úgy képes a hulladékokból újra nyersanyagot előállítani, hogy a folyamat energiaigénye töredéke lesz az új aluminium előállításának. Végül köszönetet mondott a Hydro vezetőségének, hogy "partnereink abban, hogy zöldebbé tegyük a fehérvári gazdaságot."

„Az újrahasznosított alumínium egyre fontosabb szerepet tölt be a sajtoló iparágban. Az új üzem fontos befektetés egy zöldebb jövő felé, és segít fellendíteni a Hydro fenntarthatósági stratégiáját” – mondta Hilde Merete AASHEIM, a Hydro elnök-vezérigazgatója.

"Mivel autóipari ügyfeleink egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a zöldebb megoldásokra, hatalmas lépést teszünk Magyarországon afelé, hogy előremutató termékekkel gazdagítsuk a piacot és támogassuk a fenntartható fejlődést " – hangsúlyozta Paul WARTON, a Hydro sajtoló üzletágáért felelős alelnöke. „Újrahasznosító kapacitásunkat növeljük Közép- és Kelet-Európában, megbízható alumínium alapanyag ellátást biztosítunk ügyfeleink számára, valamint, a gyártásközi és a fogyasztói hulladék újrafelhasználásával támogatjuk a körforgásos gazdaságban való részvételt.”

Újrahasznosított alumínium helyben történő előállítása

Az új öntöde a tervek szerint 2024 első negyedévének végén kezdi meg működését, és közel 80 új munkahelyet teremt. A teljes beruházás várhatóan mintegy 88 millió euróból valósul meg.

"Vevőink és végfelhasználóik olyan termékeket szeretnének, melyek előállítása kevesebb energiát igényel és nagyobb arányban tartalmaznak újrahasznosított fémet. A korszerű öntödében Hydro RESTORE-t, újrahasznosított alumíniumot, tudunk majd helyben előállítani" – mondta Frank IEPEMA, a Hydro Extrusion Hungary ügyvezető igazgatója.

A Hydro RESTORE helyben készülő alumíniumtermékek széles választéka, amelyet újrahasznosított gyártásközi és fogyasztói hulladék, valamint elsődleges alumínium kombinációjából gyártunk. Az újrahasznosító üzemben a különböző hulladékokat összegyűjtjük, és olvasztás után alumínium tuskóba öntjük, amelyet alapanyagként visszajuttatunk a gyártásba, új termékek előállításához. „A helyben végzett újrahasznosítással és ezáltal a szállítmányozás lehető legrövidebbre való csökkentésével hozzájárulunk vevőink fenntarthatósági törekvéseihez. Az új öntöde jelentősen csökkenti a sajtoló üzemünkbe szánt alumínium alapanyag importját.” – mondta Iepema.

Helyi hírekSzékesfehérvárFejér megyeüzemépítésüzemfejlesztés