2022.08.12, Péntek
Utoljára rendezik a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen a koronázási szertartásjátékot
Fotó: szekesfehervar.hu

Utoljára rendezik a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen a koronázási szertartásjátékot

MTI

2022.07.11. 10:24

Utoljára rendezik meg a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen a koronázási szertartásjátékot augusztus 19-21. között, a jövőben más helyszínt keresnek az előadásnak - jelentette be Székesfehérvár polgármestere az idei rendezvényről tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Cser-Palkovics András közölte: a döntésben szerepet játszott, hogy a költségek jelentősen megugrottak, mert a romkertben minden egyes négyzetmétert védeni kell, ami komoly összegeket emészt fel. Mint jelezte, az eredeti vállalást, hogy a nemzeti emlékhelyre ráirányítsák a figyelmet, továbbá a szertartásjátékkal legalább "lélekben felépítsék a koronázó bazilikát", teljes mértékben sikerült teljesíteni.

Megjegyezte, hogy a sorozat nem szakad meg, lesz folytatásuk a szertartásjátékoknak. Hozzátette: a város több más területe felmerült helyszínként, de döntés még nem született.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a szertartásjáték rendezője elmondta, hogy a III. András - Az utolsó aranyágacska című előadás lesz a tizedik koronázási szertartásjáték, amely az Árpád-ház utolsó uralkodójának életét eleveníti fel, illetve a korábbi kilencet összegzi is.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a szereplőgárda még nem végleges, a közeljövőben fogják nyilvánosságra hozni.

A színház honlapján található összefoglaló szerint 2013 óta többek között Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, III. Béla, II. András és IV. Béla élete elevenedett meg a színpadon több száz szereplővel, az előadásokat az elmúlt években majdnem százezer néző tekintette meg.

A színészek és a székesfehérvári táncosok mellett újra a színpadon lesznek a Rákóczi Szövetség által szervezett határon túli diákok, akik 2017 óta rendszeresen részt vesznek a koronázási szertartásjátékokon.

Helyi hírekSzékesfehérvárKoronázási Szertartásjáték