2024.04.20, Szombat
Fejér megyében mindenhol megfelelő a fürdővizek minősége
Illusztráció, unsplash.com

Fejér megyében mindenhol megfelelő a fürdővizek minősége

Fejér Megyei Kormányhivatal

2022.06.02. 16:52

A Fejér Megyei Kormányhivatal illetékességi területén összesen 15 természetes fürdőhely található: 13 a Velencei-tó partján, 1 a Dunán, Dunaújváros Szalki-szigeti részén, 1 az Ozora Fesztivál helyszínén, Igar-Dádpusztántalálható tavon.

Hirdetés

A közelmúltban végzett vízminőségi mintavételezés eredményei azt mutatják, hogy Fejér megyében minden esetben a „megfelelő” kategóriába esik a fürdővizek minősége - olvasható a kormányhivatal honalpján.

A természetes fürdővizekben való fürdés feltételeit és az engedélyezés rendjét szabályzó kormányrendeletnek megfelelően, minden kijelölt fürdőhelyen, közegészségügyi ellenőrzést végeznek a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai, az ellenőrzésekről jegyzőkönyv készül.

A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, pl. kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi vagy egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A vízmintákban két szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktérium, az E. coli és az Enterococcus mennyiségét vizsgálják.

A megyei kormányhivatal szakemberi kérik: fürdőzésre a kijelölt természetes fürdőhelyeket és engedélyezett fürdővizeket vegyék igénybe. Ezeken a helyeken a fürdési szezon alatt folyamatosan ellenőrzött a vízminőség és a biztonságos fürdőzési övezet határait táblák, bóják jelzik.

A kijelölt természetes fürdőhelyeken és engedélyezett fürdővizeken kívül a víz minősége nem ellenőrzött, a fürdőzők hányásos, hasmenéses megbetegedések, szem- vagy fülgyulladás kockázatának lehetnek kitéve. A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon általában a balesetveszély is nagyobb, és nincs a helyszínen vízi mentő.
A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes.

Helyi hírekSzékesfehérvárStrandfürdőhelyvízminőség