2024.04.25, Csütörtök
Újabb lépés a székesfehérvári intermodális csomópont projektjében: a déli oldalt is továbbfejlesztik
Kép: szekesfehervar.hu

Újabb lépés a székesfehérvári intermodális csomópont projektjében: a déli oldalt is továbbfejlesztik

magyarepitok.hu, TED

2022.04.12. 10:00

A megyeszékhely közösségi közlekedése látványosan fejlődik a NIF beruházásában.

Hirdetés

Újabb fontos, a székesfehérvári vasúti csomópont fejlesztésére vonatkozó közbeszerzési eljárást hirdettek meg: a TED-en most megjelent a vasútállomás kiegészítő (déli oldali) munkálataira az ajánlattételi felhívás.

Ahogyan arról lapunk korábban már beszámolt, a megyeszékhelyen egy nagyvolumenű közlekedésfejlesztési beruházás zajlik, amelyben a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából többek között új buszpályaudvar, parkolóház, felszíni parkolók, körforgalmak, valamint kerékpárutak is létesülnek.

A pályaudvar intermodális átszállókapcsolatait fejlesztő gigaberuházás lényege, hogy az utazóközönség egy adott központból különböző közösségi közlekedési eszközökkel, illetve útvonalon érhesse el úticélját.

A most megjelent felhívás külön részprojektként fűződik a fent említett beruházáshoz, illetve a már elkészült gyalogos felüljáróhoz.

 

A 153 parkoló mellett 100 kerékpáros tárolót is kialakítanak

A felhívásból kiderül, a nyertes ajánlattevő feladata a tervek szerint három részből áll:

  • a vasútállomás déli oldalán 149+3 db P+R, valamint 100 db kerékpár elhelyezésére alkalmas, úgynevezett B+R parkolót alakítanak ki,
  • a gyalogos felüljáróhoz 2 db liftet építenek ki a parkolók akadálymentesített megközelítése érdekében, valamint
  • a parkolóhoz kapcsolódóan átépítik a Délivasút utcát is.

Hozzáteszik, az útépítésre a Délivasút utcában 445,6 méter hosszúságban és 7 méter szélességben van szükség, továbbá ehhez kapcsolódóan szükséges a közvilágítás kiépítése és parkolók csapadékvízének elvezetése is.

Ennek érdekében egy összesen 750 méter hosszúságú csapadékvízcsatornát építenek ki, az érintett területeken pedig 35 darab lámpaoszlopot létesítenek a közvilágítás biztosítása érdekében.

Helyi hírekútépítésSzékesfehérvárvasútállomásparkolókközlekedésfejlesztésintermodális csomóponttömegközlekedésP+R parkoló