2024.04.24, Szerda
Újabb fejlesztés Fehérváron a kerékpárút-hálózatban
Fotó: Simon Erika/szekesfehervar.hu

Újabb fejlesztés Fehérváron a kerékpárút-hálózatban

szekesfehervar.hu

2022.03.04. 10:00

A város lakói régóta várták ezt a beruházást, amelynek célja, hogy a biciklivel is biztonságos legyen a közlekedés az érintett szakaszon.

Hirdetés

Elkészültek az új kerékpársávok és kerékpáros nyomvonalak is a Hosszúsétatéren Székesfehérváron. Az átadott utak közel 136 millió forintos uniós támogatásból létesültek. A felújított szakasz egy része a Budapest-Balaton kerékpárúthoz tartozik.

Az új kerékpáros szakaszok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.4.1-16-SF1-2019-00004 számú, Székesfehérvár területén fenntartható városi közlekedésfejlesztés című projekt keretében valósultak meg.

 

A Hosszúsétatér vasút és Horvát István utca közötti, 334 méter hosszú szakaszán átépítették az aszfaltburkolatot a szükséges alépítményi javításokkal és aknafedlapcserékkel együtt. Kerékpáros nyomokat jelöltek ki ezen a szakaszon, amely egyben a Budapest-Balaton kerékpárút és az Euro-Velo nyomvonala is. A Hosszúsétatér másik felén, a Horvát István út és Balatoni út közötti, 307 méteres szakaszon kiszélesítették az útpályát, így lehetővé vált kerékpársávok kialakítása a járda áthelyezésével. Kicserélték az aszfaltburkolatot, az aknafedlapokat, védelembe helyezték a távközlési létesítményeket, a járda pedig térkőburkolatot kapott.

A Balatoni út és Palotaváros között egy új, 34 méter hosszú, önállóan vezetett kerékpárút-átkötés is megépült, így a kerékpáros hálózat folyamatossága közvetlenül is biztosított a Piac tér irányába. Az átkötő szakasz mellett a Balatoni útnál a kerékpárosok számára a várakozást, illetve elindulást segítő lábtámaszokat helyeztek ki. Az átkötő út az idén tavasszal induló Balatoni szervízút-felújítással nyeri el végső formáját.

 

Az átadáson dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, a mostani beruházás nagy öröm főként a lakóknak, hiszen régóta vártak rá, sok olyan lakossági fórum volt, ahol kérésként fogalmazódott meg a Hosszúsétatér felújítása. A mostani beruházás része annak a városi kerékpárút-fejlesztési projektnek, melynek célja, hogy a kerékpáros közlekedés ne a járdán történjen, hanem az úttesten, erre kijelölt szakaszon, biztonságos körülmények között és szabálykövető módon.

 

További részletek a szekesfehervar.hu cikkében.

Helyi hírekSzékesfehérvárkerékpárútútépítés