2024.03.28, Csütörtök
Mechatronikai innovációs park épülhet Székesfehérváron
Koszticsák Szilárd/MTI

Mechatronikai innovációs park épülhet Székesfehérváron

MTI

2022.03.25. 14:04

Az Óbudai Egyetem három városban jelentett be fejlesztést, amelyhez a kormány 57,5 milliárd forint forrást biztosít.

Hirdetés

Egy hónapon belül a harmadik tudományos és innovációs park fejlesztésének elindítását jelentette be az Óbudai Egyetem, amelyekhez a kormány 57,5 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Zsámbékon.

Az Óbudai Egyetem Székesfehérváron mechatronikai, Kaposváron okos- és hadiipari, míg Zsámbékon kiberbiztonsági, mesterséges intelligenciához kapcsolódó, valamint orvostechnikai és robotikai jövőipari innovációs parkot fejleszt kormányzati támogatással.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy "a tudásvezérelt technológiák beépítése a gazdaságba csak az egyetemek és a gazdaság szoros együttműködésével valósulhat meg", és ez adta az alapját annak a döntésnek, amely a tudományos, vagyis a science parkok létrehozását eredményezte. Ezért olyan partnereket kell találni ezeken a területeken, amelyek az egyetemekkel összekapcsolódva vesznek részt a fejlesztésekben - fűzte hozzá a miniszter.

Varga Mihály az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország ma már számos iparágban nemcsak követője, hanem alakítója is az innovációnak és a fejlődésnek. Rámutatott: a kormány célja, hogy az egyetemek és a gazdaság együttműködése tovább erősödjön, ezért minden korábbinál nagyobb, összesen 2700 milliárd forintos fejlesztést indít el a felsőoktatásban a következő években.  

Helyi hírekSzékesfehérvárÓbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karoktatásinnovációs park