2024.06.22, Szombat
Megújult Fejér megye egyik legforgalmasabb útszakasza
Illusztrációs fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Megújult Fejér megye egyik legforgalmasabb útszakasza

magyarepitok.hu

2022.02.11. 09:22

A Duna Aszfalt munkájával több mint 11 kilométer útvonal újult meg Csákvár és Felcsút között.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában a Kiemelt Társadalmi Igények Program keretében felújították a 8126. jelű Söréd−Csákvár−Bicske összekötő út Csákvár−Felcsút szakaszát 11,7 kilométer hosszan a 19+652 – 31+355 kilométerszelvények között. A beruházás ünnepélyes átadására szerdán került sor. 

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az útvonal Fejér megye egyik legforgalmasabb szakasza, mely 1978-ban készült el, és azóta a burkolatát nem újították fel.

A nettó 1,3 milliárd forint értékű munkát a Duna Aszfalt Zrt. végezte el. A kivitelezés 2021. augusztus végén kezdődött, a műszaki átadás-átvétel 2022. január közepén történt meg.

A beruházás keretében

  • a két település között fekvő Vértesboglár Csákvár felőli végén forgalomcsillapító sziget létesült;
  • Bodmér külterületén a meglévő autóbusz megállóhelyek átépültek;
  • a két öböl között új gyalogos átkelőhelyet alakítottak ki;
  • az új gyalogos átkelőhelynél és a forgalomcsillapító sziget környezetében új közvilágítás épült ki;
  • a felújított részen 3 pár autóbuszöböl található (a Móricmajori bekötőnél, Vértesboglár belterületén és Bodmér külterületén), mindegyik buszöblöt − a peronokkal együtt − bazaltbeton burkolattal építették át.
Térkép: Google Maps

 

A 8126. jelű út teljes felújítása elkészült

Az átadón elhangzott, hogy a 8126. jelű út felújítása 2018-ban kezdődött. Ekkor újították fel TOP forrásból a Söréd−Zámoly, majd 2019-ben a Zámoly−Csákvár szakaszt, és 2021-ben adták át a Csákvár átkelési szakaszt.

A most átadott útvonal Csákvár Felcsút felőli végétől indulva − illeszkedve Csákvár belterületi szakasz felújításhoz − a 2017-ben Felcsúton megépült körforgalomhoz csatlakozik. A felújítás túlnyomórészt külterületi részeket érintett, de Vértesboglár település átkelési szakaszát is magába foglalja.

Az érintett útvonalon a meglévő burkolat profilba marása után 2 réteg aszfalt épült teljes szélességben. A meglévő árkok és az átereszek tisztítása is megtörtént. Az érintett útvonalon található − 1948-1949-ben épült − 4 hidat is felújították.

 

Helyi hírekFejér megyebicskevértesboglárMagyar Közút Nonprofit Zrt.FelcsútcsákvárSörédDuna Aszfalt Zrt.