2024.04.20, Szombat
„Még egy kis robbanékonyság kell” – Zilai János nem adja fel álmait 
Fotó: szekesfehervar.hu

„Még egy kis robbanékonyság kell” – Zilai János nem adja fel álmait 

szekesfehervar.hu

2022.01.09. 10:00

A Fehérvár Enthroners magyar válogatott játékosa a szekesfehervar.hu-nak adott interjút.

Hirdetés

Zilai János egyelőre nem jutott be azon tizenegy játékos közé, aki tavasszal egy, a tengerentúli profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő csapattal készülhet három hónapon át.

A 23 éves védő még tavaly októberben vett részt a Tottenham Hotspurs stadionjában rendezett nemzetközi játékosválogatón. Zilait eredményei hosszas kiértékelése után egyelőre nem választották ki, de teljesítménye alapján joggal reménykedhet a kedvező folytatásban.

Zilai János sporttörténelmet írt tavaly októberben azzal, hogy első magyar játékosként részt vett az NFL hivatalos nemzetközi válogatóján. A kiváló linebacker a Fehérvár Enthroners amerikaifutball-csapatában és a magyar válogatottban fokozott meccsterhelés után érkezett a londoni válogatóra, eredményeivel azonban így is javította az átlagot, és jó benyomást tett a szakemberekre. A válogató tétje egy több hónapos felkészítés és egy esetleges NFL-csapattal történő leszerződés volt.

 

„Még decemberben szóltak a szervezők, hogy heteken belül megkapjuk az emailt az eredményekről. Végül január harmadikán én is megkaptam a levelet, melyben közölték, hogy sajnos idén nem választottak be a legjobbak közé. Leírták, hogy ez volt az eddigi legerősebb felhozatal a válogatókon, és egyáltalán ne csüggedjek, hiszen az, hogy nem kerültem be, semmit sem von le az értékemből mint játékos.”

– idézte fel a fehérvári játékos a válogató kiértékelését tartalmazó levelet.

Zilai a levél elolvasása után azzal a céllal kereste James Cookot, az NFL International Player Pathway program egyik játékosmegfigyelőjét, hogy megköszönje a kapott lehetőséget, és megtudja, miben kell még fejlődnie a jövőben. Mint kiderült, emberileg és játékosként is jó benyomást tett a szakemberre, aki a jövőben is figyelemmel fogja kísérni a pályafutását.

„Tetszett nekik, hogy odafigyelek a részletekre. A flexibilitás-méréseket például kimaxoltam, ami nagyon fontos szempont. Az is imponált nekik, hogy valóban úgy mozgok, mint egy atléta, és nagyon agresszíven, keményen játszok a meccseken. A jövőben kicsit nagyobbnak, izmosabbnak kell lennem, illetve még egy kis robbanékonyság kell, és még jobb esélyeim lesznek.”

– összegezte a Cookkal folytatott beszélgetést. James Cook egyébként több európai játékost is eljuttatott már NFL-csapatok edzőtáboraiba, így az ő értékelése és szimpátiája kulcsfontosságú lehet az esetleges amerikai esélyeire nézve.

 

A teljes interjú a szekesfehervar.hu oldalon olvasható. 

 

Helyi hírekSzékesfehérvársport