2024.04.20, Szombat
Folyamatosan ápolják a fákat Dunaújvárosban és környékén
Fotó: dunaujvaros.hu

Folyamatosan ápolják a fákat Dunaújvárosban és környékén

dunaujvaros.hu

2022.01.30. 10:00

A nyári kánikulában már a lombok árnyékában hűsölhetnek a Dunaújvárosiak.

Hirdetés

Lombkorona alakító metszéseket végeznek a DVG Zrt. szakemberei a Szalki-szigeten – írja a dunaujvaros.hu. Mint arról Mészáros László erdészeti és parkfenntartási ágazatvezető beszámolt, a szabadstrand vonalában található faállomány egészsége érdekében történnek a munkálatok. Mind Dunaújvárosban, mind pedig a településhez közeli területeken folyamatosak a faápolási, erdőgazdálkodási munkálatok. A város faállománya egyidős a településsel: a metszés azért szükséges, hogy még hosszú évekig egészséges növények vegyenek minket körül.

 

 Lombkorona alakítással szeretnék megőrizni a terület fáinak egészségét:

 – A szabadstrand egy intenzíven használt terület, gondoljunk csak a nyári fesztiválokra, vagy a fürdőzőkre. A part vonalában található faállomány már idős, ám kivágni természetesen nem szeretnénk őket, ezért szakemberek segítségével úgynevezett lombkorona alakító metszést végzünk. A munkafolyamat bár drasztikusnak tűnhet az avatatlan szemek számára, a növény egészségét és életét így több évvel is meghosszabbíthatjuk. 

A városi fák legtöbb esetben a várossal egyidősek, így szükség van nagyobb beavatkozásokra, hiszen a legfontosabb az itt élők testi épsége. Egy olyan gyakran használt helyszínen, mint a szabadstrand ez hatványozottan igaz, hiszen egy hirtelen lecsapó nyári vihar során többen lehetnek a szabadstrandi fák alatt.

A laikus szemnek ezek a beavatkozások drasztikusnak tűnhetnek, Mészáros László azonban emlékeztetett, néhány éve a Szórád Márton úton, valamint a Kossuth Lajos utcában is hasonló munkát végeztek el, ami miatt sokan felháborodtak, azonban az idő a szakembereket igazolta és ma már láthatók a metszés eredményei:

 – A fent említett két szakaszon már korábban elvégeztük a szükséges teendőket. Mint azt a városlakók is biztosan láthatták, a növények azóta szépen kirügyeztek, sikeresen hajtottuk végre a feladatot. Ezek a más szóval „ifjító metszések” tényleg sokat jelentenek a fák és egészségük számára.

Mészáros László elmondta, bár alapvetően minden fát szeretnének megmenteni, sajnos az idő vasfoga illetve a közművek közelsége ezt nem minden esetben teszi lehetővé. Aggodalomra azonban semmi ok, ahogy a település más részein is, úgy a Szalki-szigeten is maradéktalanul pótolták a kivágott fákat.

Orosz Csaba közreműködésével tavaly év végén 12 túlkoros facsemetét (4 kőris, 4 tölgy, 4 juhar) ültettek el.

Az ilyen részeken pontosan azért választottak gyorsan növő, tartós fajtákat, hogy a városlakók minél előbb újra élvezhessék a jelenlétüket, illetve az általuk nyújtott árnyékot.

Helyi hírekDunaújvárosvárosgondozás