2024.04.25, Csütörtök
Átfogó bővítés a fehérvári buszhálózaton
Illusztráció: pexels.com

Átfogó bővítés a fehérvári buszhálózaton

szekesfehervar.hu

2022.01.26. 16:46

A közösségi közlekedés korszerűsítése és bővítése egy hosszútávú projekt.

Hirdetés

Az Önkormányzat szándéka szerint mintegy évi plusz 350 ezer km-rel növekedik a közösségi közlekedés hálózata Székesfehérváron - írja a város honlapja. A hálózatbővítés eredményeként javul a kórház elérése, és a városrészeket összekötő járatoknak köszönhetően csökken az átszállások száma is. Az üzemidő bővítésével éjfél környékén is el lehet érni a városrészek jelentős részét.
A hálózatbővítés járattervezeteit ITT nézheti meg pontosan!

A 2021-es tervezet következtetéseit levonva, az azt követően beérkezett több mint 300 javaslatot megvizsgálva tervez több mint 10%-os hálózatbővítést Székesfehérvár Önkormányzata. Mindez mintegy 300 millió Ft-tal növeli meg a közösségi közlekedés költségét – az idei évre eső 150 millió Ft-ot a város költségvetése tartalmazza, amelyben a közösségi közlekedés biztosítására 2,62 milliárd forintot fordít az Önkormányzat.

A buszmenetrend hálózatfejlesztéséről Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere és Mészáros Attila alpolgármester közösen tartott tájékoztatót a Városházán.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, bízik abban, hogy az utazóközönség észrevételeivel és a szakértők hozzáértésével együtt létrehozott hálózatbővítési tervnek nagy lesz a társadalmi támogatottsága.

„Éves szinten több mint 300 millió forint ennek a bővítésnek a költsége, ami mintegy évi 350.000 pluszkilométer jelent. Összességében elmondható, hogy ez, több eszközzel magasabb szolgáltatási színvonalat fog képviselni.”

A városvezető kiemelte, a közösségi közlekedés korszerűsítése és bővítése egy hosszútávú projekt: „A közösségi közlekedés megújítása egy átfogó feladat, de közlekedési és környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő jelentőségű. Szükség van új autóbuszokra – a már forgalomba állított 23 vadonatúj csuklós busz mellett, 12 arab elektromos busz is érkezni fog – további kedvezményekre (280 forintos havi diákbérlet, a jelentősen növekvő költségek mellett, hosszú évek óta nem emelkedő jegyárak és bérletárak), új termékek bevezetésére, utastájékoztatási rendszer kialakítására, de szükség van a hálózat továbbfejlesztésére is.”

A tervek már elérhetőek a városi honlapon, a végleges hálózatbővítést tartalmazó menetrendtervezet április közepére várható, ekkortól lesz elérhető az útvonaltervező is a szekesfehervar.hu honlapon. A bevezetés pedig nyáron lehetséges. Az észrevételeket folyamatosan várják a [email protected] email címre. A bővítés részleteit Mészáros Attila alpolgármester prezentációban ismertette a sajtó képviselőivel.

A hálózatbővítés keretében – a várhatóan idén ősszel elinduló intermodális csomópont fejlesztésére tekintettel – a harmincas járatok kerülnek átalakításra, a vasútállomás decentrum megszűnésével. Emellett néhány járat esetében kisebb változásokkal a hatékonyságot lehet növelni. A tervezésben aktívan részt vett az a Munkacsoport, amelynek tagjai voltak a Volánbusz Zrt. szakemberei is, köztük egy buszsofőr.

A tervek már elérhetőek a városi honlapon, a végleges hálózatbővítést tartalmazó menetrendtervezet április közepére várható, ekkortól lesz elérhető az útvonaltervező is.

A bevezetés pedig nyáron lehetséges. Az észrevételeket folyamatosan várják a [email protected] email címre.

Helyi hírekSzékesfehérvárautóbuszközösségi közlekedés