2021.12.05, Vasárnap
Új tornacsarnok, 12 tanterem és új ebédlő és konyha is épül a ciszterci gimnáziumban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Új tornacsarnok, 12 tanterem és új ebédlő és konyha is épül a ciszterci gimnáziumban

szekesfehervar.hu, MTI

2021.11.12. 13:58

Elkészült a szerkezete a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új tornateremének, mely mellett egy új ebédlő és konyha illetve egy új díszterem is épül és 12 új tanteremmel is gazdagodik az intézmény.

Hirdetés

A Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot alakítanak ki, amelyben külön helyiséget kap majd a szertorna. A csarnokot egykori diákjukról, Kaszap Istvánról fogják elnevezni. Látszik már az is, hogy milyen lesz az új menzahelyiség, amely a tornacsarnok lelátójával egybenyitható lesz, így multifunkcionális lehetőségeket kínál a rendezvényekhez. Az új díszterem pedig hasonló nagyságú és kinezetű lesz, mint a régi.

Az építkezés első ütemének szerkezete a napokban éri el a legmagasabb pontot

- számolt be róla a szekesfehervar.hu

Az apátság már 2013 óta tervezi az iskola bővítését, melyhez 2017-ben 2.7 milliárd forintos támogatást kaptunk a kormánytól - mondta Bérczi László Bernát ciszterci szerzetes, zirci apát. "Ez a támogatás a tornacsarnok, egy nagyobb ebédlőtér és a díszterem megvalósítását teszi lehetővé. A második ütemre pedig az idei évben 1.67 milliárd forinot kapott az iskola, melyből 12 új tantermet építenek. Mostanra jutottunk el oda, hogy a tornacsarnok legmagasabb pontját elérik a napokban a kivitelezők és kezdődik a második ütem, a tantermek kialakítása. 2022 őszére a díszterem, a tornaterem és az új ebédlő elkészül és 2022 végére a tantermek is készen lesznek."

Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője jól ismeri a Ciszterci Szent István Gimnáziumot, hiszen maga is ide járt, majd tanított itt. 

"Ide járt a feleségem is, mind a négy gyermekünk és édesanyám is itt tanított évtizedeken keresztül. Egy volt diáknak és tanárnak ez nagy öröm, hogy láthatjuk a megvalósulását annak, amit évekkel ezelőtt álmodtunk."

Fotó: MTI/Vasvári Tamás - Zajlanak a felújítási munkálatok a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban. 

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András is köszönetet mondott a kormánynak a támogatásokért, "különösen a második ütem megvalósításához nyújtott forrásért, amit a tervek szerint a középiskolai campus projekt keretén belül támogattunk volna, azonban sikerült elérni azt, hogy úgy kapta meg a kiegészítő támogatást a fenntartó, hogy az nem érinti a középiskolai campus projektet. Így azt a kétmilliárd forintot más iskolák felújítására és bővítésére tudjuk fordítani."

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy miért is kapnak támogatást az egyházi intézmények. "Azok a beruházások, amiket országszerte végeznek az egyházi intézmények, azok a közfeladat átvállaláshoz szükségesek, másrészt fejlesztik a településüket, harmadrészt pedig rengeteg embernek adnak olyan munkalehetőséget, amiből a családjukat eltartják. A támogatásokon nem ülnek az egyházi szereplők, hanem a társadalom javára fordítják, amiért köszönet illeti őket."

Helyi hírekSzékesfehérvárCiszterci Szent István Gimnáziumépületfelújítástornacsarnok