2022.05.22, Vasárnap
Diák havibérlet egy vonaljegy áráért 2022-ben Székesfehérváron
Kép: Illusztráció, pixabay.com

Diák havibérlet egy vonaljegy áráért 2022-ben Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2021.10.18. 11:03

A kedvezményes diákbérletnek köszönhetően megoldódhatnának többek között a tanítási időszak reggelein és délutánjain érzékelhető városi torlódások is.

Hirdetés

2022-ben havi 280 forintba fog kerülni a buszbérlet a fehérvári fiatalok számára! – tájékoztatott dr. Cser-Palkovics András polgármester a közösségi oldalán - foglalta össze a szekesfehervar.hu.

 

"Fehérvári Fiatalok! Szeretnénk, ha minél többen választanátok a közösségi közlekedést, részben ezért újítjuk meg folyamatosan a buszflottát és ezért szeretnénk most szinte teljesen ingyenessé tenni a városi buszozást nektek!

2022. január 1-től mindössze 280 (nem elírás, kettőszáznyolcvan) forintba fog kerülni a havi helyi buszbérlet a diákok számára Fehérváron.

A negyedéves bérleteket megszüntetjük, csak a havi bérlet lesz elérhető a diákok számára, az viszont egy vonaljegy áráért. Ez természetesen érvényes a papíralapú és az elektronikus bérletekre is. A fiatalok tehát városunkban 2022-ben egy jegy árából, egy hónapig használhatják a helyi buszjáratokat.

Egyelőre egy éven keresztül fogjuk ezt fenntartani, mert szeretnénk látni, hogy mennyivel többen fogjátok használni a buszhálózatot akkor, ha ennyire kedvezményes a bérlet."

 

A kedvezmény akár több évre is szólhat, valamint fejlesztik a buszflottát is

"Viszonyítási alapként 2019-et kezeljük (Covid előtti teljes év), akkor havi átlagban 4206 diákbérletet vettek városunkban. Amennyiben tapasztalható lesz érdemi emelkedés az értékesített bérletek számában és az utasforgalomban, akkor 2023-tól is fenn fogjuk tartani ezt a kedvezményes árat. Bízunk benne, hogy pozitív lesz a kísérlet eredménye, de ez csak rajtatok múlik!

Ez a kedvezmény várhatóan 136 millió forintba fog kerülni a városnak, tehát ennyivel kell kipótoljuk a szolgáltató veszteségét. Ha több bérletet vesznek, ez az összeg persze csökkenni fog.

Mindezt három okból vezetjük be:

  • Első, hogy szeretnénk, ha a szüleitek tehermentesítve lennének,
  • kisebb részben anyagi szempontból,
  • nagyobb részben pedig az „anya-apataxik” rutinját szeretnénk lehetőség szerint kiváltani.

A tanítási időszak reggelein és délutánjain érzékelhető városi torlódásokat jelentős részben az okozza, hogy sok szülő fuvarozza gyermekeit a város legkülönbözőbb pontjaira. Ha csökkentjük ezeknek a fuvaroknak a számát, akkor csökkennek majd a dugók is.

Emellett ez értelemszerűen környezetvédelmi intézkedés is, hiszen a közösségi közlekedés arányosan jóval kevésbé terheli a környezetet, mint az egyéni autós közlekedés.

Bízom benne, hogy bejön a számításunk, és több fiatal és szüleik választják majd a buszozást, mint eddig. A mostani kedvezmény mellett persze nem feledkezünk meg a buszflotta fejlesztéséről sem, számos új, vagy újabb jár, emellett ezeket pedig követni fogja jövőre 12 elektromos busz is.

Dolgozunk azon is, hogy minden buszon legyen ingyenes wi-fi, illetve a jegy- és bérletértékesítési rendszert is átdolgozzuk."

 

A szülőkhöz is szólnak

"Kedves Szülők! Kérem, éljenek a lehetőséggel, biztassák gyermekeiket a közösségi közlekedés használatára! Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy mérsékeljük a városon átmenő forgalmat, károsanyag-kibocsátást takarítsunk meg, az Önök életét pedig megkönnyítsük, amennyire csak tudjuk.

Tiétek a jövő a fiatalok, természetesen várom a meglátásaitokat, javaslataitokat arra nézve, hogyan tegyük még vonzóbbá számotokra a közösségi közlekedést!"

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Helyi hírekSzékesfehérvárbuszbérletautóbuszdiák