2024.04.19, Péntek
Semmelweis-napi ünnepségen köszöntötték az egészségügyi dolgozókat a fehérvári Városházán
Illusztráció: pexels

Semmelweis-napi ünnepségen köszöntötték az egészségügyi dolgozókat a fehérvári Városházán

szekesfehervar.hu

2021.06.29. 15:16

Az egészségügyben dolgozókat köszöntötte Semmelweis-nap alkalmából Székesfehérvár Önkormányzata. A hagyományok szerint megkoszorúzták Semmelweis Ignác Oskola utcai emléktábláját, majd a Városháza Dísztermében rendeztek ünnepséget az orvosok, ápolók, védőnők, egészségügyi dolgozók tiszteletére.

Hirdetés

A Székesfehérvár Egészségügyéért-díjat idén Dr. Müller Zsófia, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Infektológiai Osztályának osztályvezető főorvosa kapta, aki felügyelte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos betegellátást. 

Július elseje minden évben a magyar egészségügy ünnepe. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának felfedezője, az anyák megmentője. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata minden évben megrendezi Semmelweis-napi ünnepségét a város és környéke egészségügyi ellátásában dolgozók tiszteletére

A hagyományok szerint elsőként koszorúzásra került sor Semmelweis Ignác Oskola utcai emléktáblájánál. Koszorút helyezett el dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatóságért felelős tanácsnok.

A Városháza Dísztermében folytatódott az ünnepség, ahol köszöntötték az orvosokat, a védőnőket, az ápolókat, az egészségügyben dolgozókat, és kifejezték Székesfehérvár városának köszönetét a betegellátásban nap mint nap tanúsított elhivatottságukért.

Ünnepi beszédet mondott dr. Cser-Palkovics András polgármester, hangsúlyozva, hogy az elmúlt másfél évben az egészségügyi dolgozók abszolút nem a hagyományos keretek között, különösen nem a hagyományos időbeosztásban végezték áldozatos munkájukat, hanem úgy, ahogy azt éppen a szükség megkívánta, sok esetben a szabadidő, a családi élet rovására.
„Hála és köszönet mindenkinek, a különböző szervezeti egységeknél, intézményekben dolgozóknak, akik hosszú hónapok óta, megfeszített erővel, nagyon nagy hivatástudattal és szolgálatkészséggel tették a dolgukat!... Amit különösen érdemes most hangsúlyoznunk, az az összefogás, ami jellemezte a szakembergárdákat, az intézményeket a legnehezebb időkben is! Nem mindig értettünk egyet, de mégiscsak születtek megoldások, összefogások, tudtuk egymást támogatni, és itt, a városban és a város környékén mindent megtenni annak érdekében, hogy az emberek – akiknek az életéről és egészségéről van szó – azt lássák, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk értük! Szerintem ez jól sikerült ebben a városban, és ehhez mindenkinek az erőfeszítése, szolgálata, hivatástudata szükséges volt!”

Hozzátette, az elmúlt másfél évet külön időszakokra bonthatjuk, hiszen más volt a helyzet tavaly február-márciusban, aztán május-júniusban, nem tudtuk, mi fog történni, ősszel, főként télen és tavasszal, most pedig nem tudjuk, mi vár ránk a következő őszön és télen. Egy biztos, bármi is jön, összefogással mindent meg fogunk tudni oldani a lehető legmagasabb színvonalon. Emlékeztetett rá, hogy az egészségügyben az alapellátási feladatokra tevődött rá a járvánnyal járó pluszfelelősség és -feladat, pedig békeidőben is bőven van mit megköszönni az egészségügyben és az egészségügyért dolgozóknak.

Az ünnepség keretében adták át idén is a Székesfehérvár Egészségügyéért díjat, melyet olyan személy kaphat, aki a város lakóinak egészsége, egészséges életmódra nevelése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységével a betegek javát és gyógyulását szolgálta.

Idén a díjat Dr. Müller Zsófia, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Infektológiai Osztály osztályvezető főorvosa kapta, aki PhD fokozattal és belgyógyászat, infektológia, orvosi mikrobiológia, klinikai laboratóriumi szakorvos szakvizsgákkal, valamint angol-magyar orvosi szakfordítói diplomával rendelkezik. Az infektológián belül szakterületei az antibiotikum terápia, a hepatológia, a perinatális fertőzések és a védőoltások. Rendszeresen jelennek meg publikációi a hazai és a nemzetközi szaksajtóban. Számos orvosszakmai társaság tagja.

Az Infektológia Osztály osztályvezető főorvosaként a koronavírus–járvánnyal kapcsolatos betegellátás teljes spektrumának szakmai felügyeletét ellátta. Kiemelkedő szerepe volt az infekciókontrollban, különösképpen az óvó-védő rendszabályok kialakításában és betartásában, a járvány megakadályozásában, a betegek ellátásában. Rendszeres tagja volt az intézményben működő COVID Team-nek, majd az Oltócsoportnak.

Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vett át több évtizedes áldozatos, lelkiismeretes munkája elismeréseként Szabóné Hajdú Ildikó, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermekosztály dolgozója, a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület elnöke.

Önkormányzati emléklapot vehetett át három orvos – Dr. Horinka Judit, Dr. Jamrik Viktória Ágnes és Dr. Tóth András Sándor – akik az alapellátásban tavaly, illetve idén töltötték be 20 éves egészségügyi szolgálatukat, áldozatos, lelkiismeretes munkát végezve.

A Humán Szolgáltató Intézetnél több évtizeden át kimagasló munkát végzett szakembereket is köszöntöték. 30 év közalkalmazottként eltöltött idő alapján jubileumi jutalomban részesült Nagy Zoltánné területi védőnő, Szemetiné Nánási Gabriella területi védőnő, Takács Lászlóné területi védőnő és Vörösné Mózer Margit asszisztens. 25 év közalkalmazottként eltöltött idő alapján jubileumi jutalomban részesült Bodnár Tamásné asszisztens, Nagy István karbantartó, Dr. Németh Gyuláné Dr. Tapolcai Katalin iskolaorvos és Márkus Lívia Eszter munkaügyi ügyintéző.

Pohárköszöntővel zárta az ünnepséget Mészáros Attila alpolgármester. Elmondta, az elmúlt másfél évet tekintve sok mindenre, többek között az idősellátásra, az önkéntes programra is büszkék lehetünk. Méltán és kiemelten igaz ez az egészségügyi ellátásra és az összefogásra. „Remélem, hogy a segítségnyújtások fizikai valójukban már nem kellenek, mert nem lesz negyedik, ötödik hullám, de abban bízom, hogy az összefogásból sok mindent meg tudunk őrizni, és ezeket az értékeket tovább tudjuk vinni a hétköznapjainkba, az emberi kapcsolatainkba!” - fogalmazott az alpolgármester.

Az ünnepi műsorban közreműködött Keller János színművész, illetve a Szent György Kórház kórusa, szólót énekelt Radics Éva énekművész, vezényelt Tóka Szabolcs, a kórus karnagya.

Helyi hírekSemmelweis NapSzékesfehérvár