2021.06.14, Hétfő
Indul az idei út- és járdafelújítási program – munkaterület-átadások több városrészben
szekesfehervar.hu

Indul az idei út- és járdafelújítási program – munkaterület-átadások több városrészben

szekesfehervar.hu

2021.05.22. 07:00

Csütörtökön több városrészben is munkaterület-átadásokra került sor. A 2021. évi útfelújítási program keretében kezdheti meg a fejlesztéseket a Városgondnokság. Vízivárosban és az ’író utcákban’ járdafelújítások lesznek, az Álmos vezér és a Töhötöm utcák csomópontjában kopóréteg-cserét végeznek, a Rádió lakótelepen pedig szintén járdafelújítás indul, illetve folytatódik a sétány építése.

Hirdetés

Az idei esztendőben is több területen kezdődik járdafelújítás Vízivárosban, Dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselővel egyeztetve. A Városgondnokság 2021. évi útfelújítási programjában hat helyszínen szerepel egy-egy járdaszakasz megújítása, amelyek az előző ütemek során műszaki vagy egyéb okból kimaradtak. A kivitelezés során az elhasználódott, elöregedett kopórétegek eltávolítása, az alépítmények és a szegélyek szükség szerinti javítása és egy új aszfaltréteg beépítése történik meg – mondta el a csütörtök délelőtti munkaterület-átadáson Timár Tibor, az Útfenntartási Divízió műszaki munkatársa. Ez Vízivárosban hat helyszínt jelent: a Budai út 58., 64., 74. és 78., illetve a Sarló utca 2. és 12. szám melletti járdaszakaszokat.

A beruházás célja a járdák élettartamának, valamint a gyalogosközlekedés biztonságának a növelése. A munkálatok júniusban kezdődnek, a szerződéses befejezési határidő november 30. Ténylegesen néhány nap alatt elkészül majd egy-egy szakasz, a pontos időpontokról az érintett lépcsőházak lakóit minden alkalommal előzetesen kiértesítik, a gyalogosforgalom pedig folyamatosan biztosított lesz.

A Városgondnokság tájékoztatása szerint szerencsére idén is sok területen lesz lehetőség járdafelújításra, és van olyan városrész, ahol az utca teljes hosszában sor kerül erre. Ilyen például a Csokonai utca, a 11. számú választókörzetben.

Az ’író utcákban’ három évvel ezelőtt indult egy járdafelújítási program, amelynek keretében ütemezetten haladnak – emelte ki Deák Lajosné önkormányzati képviselő. A Pálóczi Horváth Ádám és a Vajda János utcák után idén a Csokonai utcában kezdődnek a munkálatok. „Folyamatosan haladunk a járdafelújítással, ami régi kérés volt, hiszen elöregedett, 40-50 évvel ezelőtt épült szerkezetekről van szó. Ezek – most éppen a Csokonai utcában – teljesen meg fognak újulni, új szegélyeket és aszfaltréteget kapnak majd – a kapubejárókban beton alappal.”
Mint a munkaterület-átadáson elhangzott, a lakók várják már ezt a beruházást, korábban is volt több egyeztetés, és a munkafolyamatok során is lesz még lehetőség erre a kivitelezővel. A képviselő szerint azért is nagyon fontosak ezek a fejlesztések, hogy a gyalogosok biztonságosan tudjanak közlekedni, hiszen az óvodába, iskolába menet mindenki itt halad át.

Még egy felújítás kezdődik a városrészben: az Álmos vezér és a Töhötöm utcák csomópontjában kerül sor burkolatkorrekcióra. Régi probléma, hogy jelentős mennyiségű víz áll meg itt folyamatosan, ennek megoldására kopóréteg-cserét hajtanak végre és egy víznyelőt is telepítenek.

Maroshegyet is érinti az idei útfelújítási program, melynek keretében – a lakók kérését meghallgatva, Brájer Éva önkormányzati képviselő kezdeményezésére – járdafelújítási program indul a Rádió lakótelepen. A 17. számú épület előtti szakasszal kezdenek, és több éves ütemezésben folytatódnak majd a munkálatok.

Emellett megépül a Rádió lakótelepi sétány második üteme is. 2018-ban elkészült a bekerített sportpályák melletti részeken a régi, töredezett aszfaltjárdát felváltó új, térköves sétány. Maroshegyre jellemző, sárga és fekete térkövekből rakták ki ezt a szakaszt, és a második ütemben is ugyanezt a mintázatot viszik tovább. Most a négyemeletes házakra merőleges szakaszon, a korábbival azonos műszaki tartalommal fog – feltehetően még nyári befejezéssel – megvalósulni a sétányépítés.

Helyi hírekútfelújításSzékesfehérvár