2024.04.27, Szombat
Már Dunaújvárosban is működnek a használt olajgyűtő pontok
dunaujvaros.hu

Már Dunaújvárosban is működnek a használt olajgyűtő pontok

dunaujvaros.hu

2021.04.04. 09:19

A környezetszennyezés megelőzése érdekében már városunkban is szelektíven gyűjthető a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj. Mint azt Szabó Zsolt alpolgármester elmondta: a városvezetés kiemelt feladatának tekinti a környezettudatos magatartás erősítését – ezt szolgálja a használt étolaj szervezett begyűjtése is.

Hirdetés

Az alpolgármester a dunaujvaros.hu-nak elmondta, hogy sokan nem is gondolnák, hogy mekkora kárt okoz egyetlen liter csatornába öntött használt olaj – ez a mennyiség akár százezer liter élővizet is képes beszennyezni. Egyebek mellett ezért is fontos, hogy a háztartásokban keletkezett sütőolaj ne kerüljön a szennyvízelvezető csatornába, a vizekbe, a talajba vagy akár a kommunális hulladéklerakóba, hangsúlyozta Szabó Zsolt. 

- Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére. Éppen ezért a városban működő önkormányzati intézmények önkéntes részvételével együtt csatlakoztunk a használt étolaj szervezett begyűjtéséhez és a gyűjtőpontok kialakításához. A városban összesen 12 ponton – a Dunaújvárosi Óvoda minden tagóvodájánál és a bölcsődéknél kihelyezett box-okban -  adhatják le a lakók az otthonaikban keletkezett sütőolajat. A gyűjtésben a Biotrans Kft. nyújt segítséget, amely díjmentesen elszállítja a már említett pontokon összegyűjtött olajat, és az intézmények alapítványainak 25 Ft/kg visszatérítést biztosít adomány formájában az összegyűjtött mennyiségért. Bízunk abban, hogy egyre szélesebb körben elterjed a környezettudatos gondolkodásmód, hiszen ma már nem csak a hulladékot gyűjthetjük szelektíven.

A használt olaj tisztítás után kiváló biodízel alapanyag, amely a gázolajgyártás során hasznosul újra,  így mindenképpen előnyös annak szelektív gyűjtése. Az új, ingyenes szelektív gyűjtési forma bevezetésével a település csatornahálózata és szennyvíztisztítója is mentesül a terhelés alól, így a rendszer környezetvédelmi szempontból hasznos a csatlakozó önkormányzatok számára. A használt sütőolaj és sütőzsiradék nagy része így eltűnik a csatornákból, és ezzel a magán- és közcsatorna-hálózat meghibásodási- és rongálódási aránya csökken. A csatornahálózat falára tapadó anyagok kisebb mértékben lesznek jelen – ezzel csökken a dugulások száma - valamint csökken az olaj és egyéb szennyeződések kölcsönhatása nyomán a beton- és fémelemeket rongáló elegyek aránya is. A szennyvíztisztítók mentesülnek az olaj kiszűrésére fordított többletenergia-felhasználástól – részletezte az olaj szelektív gyűjtésének előnyeit a környezetvédelmi vezető- főtanácsos.

A lakóknak tehát – az elhatározáson kívül – nincs más dolguk, mint a háztartásokban keletkezett elhasználódott, kihűlt olajat visszatölteni egy palackba, majd elvinni azt az egyik gyűjtőpontba.

Helyi hírekDunaújvároszöld megoldásokétolaj