2024.06.25, Kedd
II. János Pál pápa művéből készít színdarabot a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház
illusztráció - pixabay

II. János Pál pápa művéből készít színdarabot a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház

MTI

2021.03.31. 15:46

A darabban a Vörösmarty Színház színművészei, Tóth Ildikó, Kovács Tamás, Varga Gabriella, Ballér Bianka és Gáspár Sándor szerepelnek.

Karol Józef Wojtyla (II. János Pál pápa) Az aranyműves boltja - Elmélkedés a házasság szentségéről című művéből készít színdarabot a Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház. A produkció videotanulmánya nagyszombattól látható online formában a két színház közösségi oldalán és az Origón - tájékoztatott a székesfehérvári teátrum kedden.

A közlemény szerint a különleges előadás rendezője Szikora János, aki nem először vendégeskedik az Operában, azonban ő az egyetlen magyar rendező, aki a másik híres Wojtyla-művet, A mi Urunk festőjét is színre vitte már a pécsi színház újranyitásakor, amikor II. János Pál pápa hazánkba látogatott.

Mint írták, az Opera főigazgatója, Ókovács Szilveszter két éve kereste meg a Vörösmarty Színház igazgatóját, hogy rendezze meg az előadást a 2020-ra tervezett Eucharisztikus Kongresszus kulturális rendezvényének részeként. Mivel a kongresszus az idei évre tolódott, az előadás is erre a sorsa jut.

Az aranyműves boltja című 1960-as verses dialógus középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába, miközben a három idősíkon játszódó mű filozofikus szövegei a párok történetének bemutatásán keresztül járják körül a szeretet és a házasság szentségének témáját.

 Szikora János a művel kapcsolatban elmondta, hogy adott egy vonósnégyes és a zenészek közé ékelődve a színészek. Hol a szöveg alatt, hol előtte, hol utána folyamatosan szól a zene, míg a színészek a zenéhez alkalmazkodva a maguk verbális és színészi eszközeivel formálják a mondanivalót.

A darabban a Vörösmarty Színház színművészei, Tóth Ildikó, Kovács Tamás, Varga Gabriella, Ballér Bianka és Gáspár Sándor szerepelnek.

Az Opera előadásában - Dimcevski Alexandre (I. hegedű), Dóczi Áron (II. hegedű), Kondor Péter (brácsa), Balog Endre (gordonka) - a közelmúltban elhunyt kortárs lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki művei kísérik a prózai színészek játékát, felvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor).

Helyi hírekVörösmarty Színház Székesfehérvárkultúra